Articel-am – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Articel-am - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Za što se koristi Articel-am?

Articel-am tablete se prepisuju skupini lijekova zvanim inhibitori konvertaze angiotenzina. Cilj navedenih lijekova je djelovanje na širenje krvnih žila, u svrhu omogućavanja lakšeg potiskivanja krvi. Articel-am tablete se koriste za: Liječenje višeg krvnog tlaka, za srčana stanja, za smanjenje rizika nastanka srčanog udara, za bolesnike koji imaju stabilnu koronarnu bolest, za liječenje zatajivanja srca. Navedene tablete ne bi smjeli uzimati ako ste alergični na perindopril ili bilo koji drugi sastojak navedenog lijeka, ako u povijesti obitelji imate angioedem, ako ste u ranoj trudnoći. Liječenje navedenim tabletama će prepisati liječnik na temelju dijagnoze.

Liječnika je važno obavijestiti o ukupnom zdravstvenom stanju, osobito ako uzimate određene terapije koje su vezane za kardiovaskularni sustav. Osim navedenog, obavezni ste naglasiti i korištenje lijekova koji se kupuju bez recepta – ovo se odnosi na lijekove koji ublažavaju bolove kao i lijekove za smirenje i opuštanje. Navedeni lijek se neće prepisati osobama koje imaju povećani srčani mišić, osobama koje imaju sužene arterije, osobama koje pate od dijabetesa, osobama koje pate od bubrežnih ili jetrenih bolesti, osobama koje idu na dijalizu, osobama koje koriste nadomjestke kalija, osobama koje imaju kolagensku bolest, osobama koje pate od problema s tlakom.

Articel-am primjena i mjere opreza

Kako se uzimaju Articel-am tablete? Lijek bi se uvijek trebao uzimati prema uputama liječnika. Ukoliko niste sigurni u doziranje, za pomoć se možete obratiti i ljekarniku. Preporučena doza je jedna tableta dnevno s čašom vode prije obroka. Poželjno je da se konzumacija tablete odvija svaki dan u isto vrijeme. Doza će ovisiti o liječenom stanju, kao i dobi te zdravstvenom stanju pacijenta. Prilikom terapije, liječnik će nadgledati efikasnost lijeka i prema tome prilagoditi terapiju kako bi ona bila maksimalno učinkovita.

Tablete se ne bi smjele davati djeci ili adolescentima. U slučaju da ste se predozirali, može doći do smanjenja krvnog tlaka i nastajanja nesvjestice. Što ako ste zaboravili uzeti prepisanu dozu? Ne preporučuje se uzimanje duple doze. Sljedeći dan je potrebno nastaviti s redovitim uzimanjem. Ne savjetuje se svojevoljno prekidanje terapije. Articel-am u sebi sadrži laktozu, stoga je bitno naglasiti ako imate bolest koja se odnosi na nepodnošenje određenih oblika šećera. Važno je naglasiti kako bi trudnice trebale izbjegavati navedeni lijek kako ne bi riskirale ozbiljna oštećenja djeteta.

Articel-am nuspojave i liječenje

Navedene tablete će uzimati prema propisanoj terapiji s strane liječnika. Articel-am se dobiva na recept i kupuje se u ljekarni. Cijena za 30 tableta iznosi 40,20 kuna. Kao i kod svih lijekova, Articel-am će uzrokovati moguće nuspojave. Važno je naglasiti da se nuspojave ne moraju manifestirati isto kod svakog pacijenta. U najčešće nuspojave ubrajaju se sljedeća stanja: Vidljivo oticanje lica, usnica, ustiju, jezika, grla. Dolazi do otežanog gutanja, težeg disanja i nesvjestice. Također se pojavljuje neobično brzi i nepravilni rad srca.

Češće nuspojave su: Glavobolja, vrtoglavica, trnci koji se pojavljuju u rukama i nogama, poremećaji u vidnom polju, šum u ušima, sniženi krvni tlak, nedostatak zraka i kašalj, mučnina i povraćanje, probavne tegobe, osip i svrbež, mišićni grčevi i opća slabost. Ostali manje poznati simptomi nalaze se na uputi o lijeku. U slučaju da primijetite bilo kakvu nuspojavu, bitno je obratiti se liječniku ili ljekarniku. Tablete bi se trebale držati na posebnom mjestu, što dalje od mogućeg dohvata djece. Iskustva pacijenata koja su vezana za navedeni lijek su većini pozitivna.

Tagovi: