Angioedem – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Angioedem - uzrok, simptomi, liječenje

Angioedem, uzroci

Angioedem ili Quinckeov edem se može opisati kao rijetka bolest kod koje se alergijska reakcija ne očituje na samoj koži, već u potkožnom tkivu. Istraživanja su pokazala kako je njegovo podrijetlo genetski uvjetovano, te kako je on uzrokovan funkcionalnim nedostatkom inhibitora C1. Glavni simptom je bolna oteklina na području lica, osobito u predjelu usana i očiju. Koji su uzroci nastanka Angioedema? U najčešće uzroke se ubrajaju: Proizvodi – Hrana koja može izazvati alergijsku reakciju. Najčešće je riječ o agrumima, dimljenom mesu, medu, ribi, mliječnim proizvodima, orašastim plodovima, školjkama, malinama, mahunarkama, jagodama i rajčicama.

Otrovi insekata – Ubodi komaraca, ose, pčela ili stršljena. Prehrambeni aditivi – Sulfiti, tartrazin, nitrati, konzervansi, boje, sulfiti. Lijekovi – ACE inhibitori, antibiotici, jodirani lijekovi, aspirin, cjepiva i terapijski serumi, imunoglobulini. Vanjski utjecaji – pelud drveća ili cvijeća. U ostale uzroke ubrajamo: Provocirajuće čimbenike poput bolesti krvi ili tumora, toksine u tijelu, bakterijske/virusne/gljivične infekcije, proizvode od lateksa. U medicini, Angioedem se klasificira prema sljedećoj ljestvici: Akutni – simptomi mogu trajati do 45 dana, Kronični – simptomi traju dulje od 6 tjedana s povremenim povlačenjem, Stečeni – Konstantna prisutnost (izuzetno rijetko), Nasljedni – Pojavljuje se iznimno rijetko i uzrokovan je genetskim faktorima, Izolirano – bez dodatnih stanja ili simptoma.

Angioedem, simptomi

Navedeno stanje ima veoma izražene znakove i simptome koji mogu trajati od nekoliko minuta, pa sve do nekoliko tjedana. Po pravilu, simptomi nestaju bez bilo kakvog traga, ali se recidivi mogu javljati u kroničnom obliku patologije. Glavni simptomi za Angioedem su sljedeći: Oticanje potkožnog tkiva, pojavljuju se bezbolne otekline na području obraza, nosa, jezika, usana, kapaka, sluznici usta, grkljanu, unutarnjem uhu. Navedeni simptomi mogu utjecati na želudac, crijeva i genitalije.

Karakterističan znak Angioedema je odsutnost boli kod pojavljivanja otekline. Bol je moguća pri napetosti tkiva ili gustoće. Tipična lokalizacija za Angioedem je gornji dio tijela, naše lice. Najopasniji je edem grkljana koji može uzrokovati komplikacije pri disanju. Stručnjaci navode kako 20% slučajeva prolazi bez svraba kože, iako se polovica bolesnika susreće s osipima koji peku, kao i pojavom mjehura. Kod čestih alergijskih reakcija potrebno je obratiti pažnju i na sljedeće simptome: Suzenje i svrab očiju, curenje nosa koje je popraćeno svrabom, često kihanje, pojava vrućice, osjećaj slabosti i grlobolja.

Angioedem, liječenje

Stanje Angioedema će zahtijevati detaljan pregled kod liječnika. Na navedenom pregledu moguće je ustanoviti uzročni alergen, no liječnici radije savjetuju niz testova prije nego započinje liječenje. Pacijentu se može prepisati terapija u obliku antihistaminika ili kortikosteroida. Ukoliko je sumnja na određeni lijek, tada se on miče iz redovite terapije, a ukoliko je u pitanu hrana, tada se pacijent stavlja na posebnu dijetu bez proteina. U procesu dijagnostike za Angioedem često se primjenjuju kožni testovi koji uključuju Prick testiranje, laboratorijske pretrage i ekspozicijske testove.

U liječenju se može primjenjivati eliminacija uzročnika, antihistematici, kortikosteroidi, a u slučaju da se dokaže manjak C1 inhibitora tada se u organizam daju njegovi koncentrati. Angioedem može uzrokovati promjene, što znači da ono zahtjeva konstantni pregled kod liječnika kako bi se prepisale nove metode liječenja. Kako prevenirati nastanak navedenog edema? Kako bi spriječili razvoj nadutosti mekog tkiva, potrebno je poštivati sljedeća pravila: Isključiti bilo kakav kontakt s lijekovima ili hranom koji uzrokuju alergije, upozoriti liječnika na alergiju na lijek, pri ruci imati antihistematike ako nemate određenu terapiju, jesti ispravno i čisto, uzimanje dodatnih vitamina koji jačaju imunološki sustav.

Tagovi: