Articel – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Articel - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Articel djelovanje

Articel je lijek kojim se naziva inhibitor konvertaze angiotenzin (ACE-inhibitor) koji djeluje na način da širi krvne žile kako bi olakšalo srcu da kroz te proširene žile pumpa krv. Namjena ovog lijeka je liječi povišeni krvni tlak ili hipertenziju, također utječe na smanjivanje rizika od srčanog udara, a kod onih koji su već preživjeli srčani udar olakšava protok krvi šireći krvne žile, te kod koronarnih bolesti gdje je opskrba srca krvlju slabija ili prekinuta, a ovaj lijek se koristi i za liječenje zatajivanja srca.

Poseban oprez je potreban u nekim situacijama kod uzimanja lijeka Articel kao na primjer preosjetljivosti na sastojke lijeka koji služi kao ACE inhibitor, ukoliko ste već imali reakcije na ovaj lijek ili slične lijekove, te se ne preporučuje kod trudnica, dojila i djece.

Liječnika koji vam je propisao ovaj lijek svakako upozorite ukoliko imate drugih bolesti poput dijabetesa, bubrežnih ili jetrenih bolesti, suženja arterija, povećanje srčanog mišića, suženja ušća aorte, ako koristite diuretike, idete na dijalizu bubrega, trošite lijekove za snižavanje kolesterola, te druge brojne bolesti i stanja.

Articel nuspojave

Nuspojave se mogu pojaviti ukoliko uz Articel uzimate i druge lijekove koji mogu utjecati na učinak ovog lijeka. Na primjer to su lijekovi za visoki krvni tlak, diuretici, lijekovi za šećernu bolest ili za nepravilan rad srca, lijekovi za giht, protuupalni lijekovi, imunosupresivi, drugi lijekovi za širenje krvnih žila, te još niz drugih lijekova koji se ne bi smjeli kombinirati sa ovim lijekom.

Kao nuspojava uzimanja Articel tableta moguća je vrtoglavica ili slabost zbog sniženog krvnog tlaka koji će pasti pod utjecajem tableta, stoga se ne preporučuje upravljanje vozilima i strojevima. Nuspojave se mogu pojaviti i kod predoziranja ovim lijekom koji može rezultirati i nesvjesticom.

Sljedeće nuspojave koje se mogu pojaviti, no sve ovisi od osobe do osobe su oticanja jezika, grla lica, usana pa ćete posljedično teško gutati. Moguće su vrtoglavice i nesvjestice, a može vam se ubrzati i rad srca i čak postati nepravilan. Od ostalih nuspojava mogu se javiti šum u ušima, poremećaj vida i omaglica, trnci u nogama i rukama, sniženi krvni tlak, mučnina i povraćanje popraćen bolovima u trbuhu, kašalj i nedostatak zraka, proljev ili zatvor, svrbež, grčenje mišića, te opća slabost.

Articel iskustva i cijena

Iskustva osoba koji su trošili lijek Articel još ukazuju da su moguća i piskutava disanja, te stezanje u grudima, uz nedostatak zraka. Moguća su suha usta uz oticanje vrata, lica, usana, jezika, ždrijela pa su moguće pojave promuklosti i/ili gušenje. Neke osobe svjedoče da su uzimanjem ovih tableta dobile osip, smanjila im se funkcija bubrega, a osjetili su i impotenciju i pretjerano znojenje.

Vrlo rijetko, no ne i nemoguće neke su osobe osjetile poremećaj srčanog ritma, zbunjenost, bol u prsima što je ukazivalo na anginu pektoris. U rijetkim i vrlo rijetkim slučajevima kod nekih je trošenje ovih tableta dovelo do srčanog ili moždanog udara zbog preniskog krvnog tlaka, a neki su dobili i upalu pluća i upale nosne sluznice.

U svakom slučaju potreban je izniman oprez kod trošenja Articel tableta i liječnik koji vam ih propisuje na recept mora biti upoznat za vašom cjelokupnom zdravstvenom situacijom, lijekovima koje trošite i bolestima od kojih bolujete je rove tablete nisu bezazlene.

Tagovi: