Arnold-Chiarijeva malformacija – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Arnold-Chiarijeva malformacija - uzrok, simptomi, liječenje

Arnold-Chiarijeva malformacija što je i uzroci

Arnold-Chiarijeva malformacija je urođena malformacija koja se javlja kod djece u razvoju pri čemu se dijelovi malog mozga pomiču u spinalni kanal leđne moždine. Poznata su stupnjevana četiri tipa ove malformacije od I do IV pri čemu IV stupanj predstavlja najteži oblik bolesti, odnosno poremećaja.

Arnold-Chiarijeva malformacija uzrok nastaje u embrionalnom razvoju tokom trudnoće i to u periodu od šesto do desetog tjedna trudnoće jer se u tom periodu trudnoće razvijaju vratni kralješci i lubanja. Znanstveno nije dokazano koji su točno faktori koju uzrokuju ovaj poremećaj u razvoju embrija. Nije znanstveno dokazano u potpunosti no izlaganje u trudnoći toksinima, otrovnim tvarima, nedostatak hranjivih tvari u trudničkoj prehrani, te mogući uzrok dokazuju se i infekcije.

Poznato je da trudnice tokom trudnoće moraju paziti što jedu i kakva im je prehrana, te trebaju izbjegavati izlaganje opasnim i toksičnim stvarima u svojoj okolini ili stvarima koje nanose na svoje tijelo poput krema koje bi u sebi mogle sadržavati tvari koje upravo mogu izazvati ove malformacije na embriju u njegovom razvoju.

Arnold-Chiarijeva malformacija simptomi

Simptomi koji upućuju da se radi o pojavi Arnold-Chiarijeva malformacija ukoliko se već nije dijagnosticirala ova malformacija mogu se pojaviti u odrasloj dobi. Ukoliko se pretragama ustanovilo da se pomak malog mozga dogodio i da se preselio u moždano deblo pitanje je samo o kojem tipu malformacije se radi.

No, simptomi poput bolova u vratu mogu biti simptomi i drugih bolesti i poremećaja, no ako su popraćeni i simptomima poput osjećaja neravnoteže ili slabosti mišića potrebno je obratiti pažnju na to i obratiti se liječniku za pretrage. Simptomi poput poremećaja vida ili problemi sa gutanjem, zvonjenje u ušima, te gubitak sluha također mogu upućivati da se radi o pojavi Arnold-Chiarijeva malformacija.

Uz to mogu se pojaviti i kao simptomi mučnima i povraćanje, a depresija i bol u području vrata i glave nerijetko je povezana sa ovom malformacijom. Zapravo lubanja sa pojavom ove malformacije može rasti u svom volumenu u uzrokovati puno teže probleme.

Arnold-Chiarijeva malformacija liječenje

Ukoliko ne postoje simptomi ili su oni blagi pa nisu alarmantni za upućivanje na detaljnije pretrage, u većini slučajeva Arnold-Chiarijeva malformacija se otkriva slučajnim pretragama zbog drugih dijagnoza na RTG, MR ili tomografiji. Pomoću magnetske rezonancije se može dijagnosticirati da postoje pomaci malog mozga prema moždanom deblu. Ukoliko se ne radi o urođenoj pojavi Arnold-Chiarijeva malformacija liječenje je moguće. No, komplikacije koje ova bolest donosi se reflektiraju na kvalitetu života osoba oboljelih od ove bolesti, odnosno poremećaja. Neko osobe čak ne mogu samostalno živjeti jer ova malformacija može utjecati od ravnoteže, poremećaje govora, do nerazvijenosti mozga pa osoba nije u stanju za samostalan život.

Liječenje se usmjerava na olakšavanje komplikacija i poteškoća koje oboljela osoba može imati ovisno o tipu malformacije. Kirurško liječenje se preporučuje kada se oštećenje središnjeg živčanog sustava napreduje i potrebno je intervenirati kirurški kako se stanje ne bi pogoršalo. Ponekad je i uklanjanje manjih dijelova lubanje, ali povezivanje mozga sa trbuhom pomoću potkožne cijevi kako bi se što više smanjio pritisak i ublažila bol.

Tagovi: