Aplastična anemija – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Aplastična anemija - uzrok, simptomi, liječenje

Aplastična anemija što je i uzroci

Anemija općenito je poremećaj krvi uzrokovan nedostatkom željeza pa dolazi do smanjene proizvodnje hemoglobina ili proizvodnje crvenih krvnih stanica. Aplastična anemija je vrlo ozbiljan oblik anemije jer nedostatak crvenih krvnih zrnaca dovodi do oštećenja ili neaktivnosti koštanih srži.

Ovo je težak oblik anemije jer smanjenje trombocita, eritrocita i leukocita dovode do hipoplazije koštane srži. Aplastična anemija dovodi do poremećaja rada koštane srži a povezana je sa leukopenijom i trombocitopenijom.

Uzroci zbog koji se javlja ova bolest su vanjske prirode i utjecaja iz okoline te genetske predispozicije za razvoj ove bolesti. Uzroci koji mogu dovesti do ove bolesti su preosjetljivost na neke kemijske spojeve kao što su benzen i anorganski arsen, neki lijekovi kao antibiotici, citotoksična sredstva, nesteroidni protuupalni lijekovi, antikonvulzanti, i drugi lijekovi, a mogu utjecati na ovo stanje i zračenje. Treba naglasiti se razvoj ove bolesti može javiti i nakon nekoliko tjedana od konzumiranja toksina koji je bolest uzrokovao, no ponekad se može javiti i naglo kao akutna bolest.

Aplastična anemija simptomi

Aplastična anemija se ponekad teško otkriva bez detaljne krvne slike, jer su umor, petehije, krvarenja u desnima, u očima i na drugim mjestima ne uočavaju odmah. Ponekad i slezena nije uvećana, no blijedilo je prisutno kao i kod običnih anemija.

No, kada se pojavi krvarenje u području mrežnice oka uz opće bljedilo, znak je da su krvne pretrage nužne. Agranulocitoza će uzrokovati opasne infekcije. Moguće je da će kod rijetkih oblika aplastična anemija se javiti kao Fanconijeva anemija koja se manifestira kao poremećaji kostiju samog kostura, smeđom pigmentacijom, mikrocefalijom.

Kao i kod običnih anemija i kod ovih vrsta mogući su simptomi kao što su slabost, umor, vrtoglavica i glavobolja, popraćeno otežanom koncentracijom. Kratak dah će biti uzrok glavoboljama i vrtoglavicama, te može dovesti i do poremećaja sna. Mogući su i gubitak apetita, te pojava depresije. Uslijed svega može doći i do ubrzanog rada srca, te posljedično može zbog prevelikog naprezanja srca dovesti i do zatajenja srca.

Aplastična anemija liječenje

Aplastična anemija se liječi ovisno o stupnju razvoja bolesti i terapija lijekova je prilagođena individualnom pacijentu ovisno o uznapredovalosti bolesti. Postoje specifični lijekovi koji se primjenjuju u terapiji liječenja ove bolesti, no lijekovi se baziraju na konjskom serumu, te je prije liječenja potrebno testirati osobu na alergiju na konjski serum kako se ne bi izazvale i alergijske reakcije.

Ukoliko lijekovi u terapiji ne postižu željene rezultate tad aje i transplantacija koštane srži i citokin tretiranje potrebno u liječenju ove bolesti. Da bi se mogla izvesti transplantacija matičnih stanica ili koštane srži potrebno je HLA podudaranje oboljele osobe sa donorom. Transplantacija koštane srži se provodi u bolesnika mlađih od tridesetak godina jer je u toj dobi vrlo učinkovita, naravno moguća je i nakon trideset godina života bolesnika.

Moguće je liječenje i lijekovima imunosupresivima u slučaju kada dijagnoza sumnja na autoimunu bolest, te se lijekovi primjenjuju u svrhu ovakvog oblika liječenja ovisno o dijagnozi koja je postavljena i razvoju bolesti aplastična anemija.

Tagovi: