Zašto je ljudska krv crvena

Zašto je ljudska krv crvena

Zašto je ljudska krv crvena i što uzrokuje crvenu boju krvi?

Često možete čuti kako se kaže da aristokrati i važne osobe imaju plavu krv, no to je laž. Uvijek je crvene boje, a sve radi proteina koji se zove hemoglobin i u koji u sebi sadrži enzim crvenog obojenja poznatog kao ham. Ham se zapravo opisuje kao primarni sastojak koji prenosi kisik po našim tijelima. Ham je građen od atoma željeza, stoga je riječ o molekuli koja će prenositi kisik iz naših pluća u sve potrebne dijelove našeg tijela. Same kemijske tvari vidjet će se u određenoj boji, ali ovisit će o tome kakve svjetlosne valove otkrivaju.

Crveno obojenje javlja se zato što je sami hemoglobin zasićen sa kisikom, što znači da upija plavo zeleno svjetlo i u našem oku se to reflektira kao crveno. Radi navedenog krv je crvene boje, točnije, svijetlo crvene boje. Kada nema vezanog kisika obojenje je tamnije boje, što se najčešće može primijetiti kada dođe do jakog krvarenja uzrokovanog određenom traumom ili ozljedom. Postoje samo dvije navedene nijanse crvene boje, i one ovise o prisutnosti kisika.

Zašto je ljudska krv crvena ako su vene plave?

Kako to da je krv crvene boje a da su vene plave? Nekada se vjerovalo da je krv u venama drugačije boje radi toga što ona ne sadrži kisik kada se ponovno vraća prema plućima. Naravno, navedeno nije istina i ona je crvene boje. Plava boja vena također je samo optička iluzija, a ona nastaje radi toga što naše oči ne mogu prodrijeti tako duboko u naše tkivo da bi vidjeli crvenkastu nijansu. I dok mi kao ljudi nemamo plaviju nijansu krvi, ona se pojavljuje kod određenih životinja.

Što uzrokuje plaviju nijansu krvi? Kod nekih muzgavca kao i bodljaša postoji plavo obojenje jer u samoj krvi ne postoji hemoglobin, već hemocijanin, pigment koji ne sadrži kisik, već bakar. U dodiru s kisikom dolazi do plave boje, što znači da ako navedene životinje budu ozlijeđene one će krvariti s plavom bojom umjesto crvenom. Neke životinjske vrste imaju purpurnu, zelenu ili bistru boju krvi, ovisno o tome koja je molekula prisutna u krvotoku.

Zašto je ljudska krv crvena i što se dogodi kada se smanji razina hemoglobina u krvi?

Hemoglobin je dakle bjelančevina u našim crvenim krvnim stanicama koja je odgovorna za prenos kisika po našem tijelu. Kao što može doći do opadanja razine određenih vitamina ili minerala u tijelu, tako može doći i do opadanja razine hemoglobina u krvi. Što se dogodi kada se smanji razina hemoglobina u krvi? Dolazi do anemije ili slabokrvnosti, što može uzrokovati simptome poput umora, razdražljivosti, slabe koncentracije. Kako bi se utvrdila anemija, potrebno je izvaditi krv i otkriti uzrok nastanka.

Zašto dolazi do nastanka anemije? Najčešći uzrok za smanjenu razinu hemoglobina je manjak željeza koji je odgovora za nastanak hemoglobina. Nedostatak željeza nastaje radi: Unašanja manjka hrane koja sadrži željezo, radi nepravilnog apsorbiranja željeza, radi kronične bolesti. Anemija nije uvijek znak bolesti, već je pretežito prolazno stanje koje upućuje na iscrpljenost organizma. Naša krv uvijek je najbolji pokazivatelj da li je sve u redu s našim organizmom ili ne. Kada se sumnja u određeno stanje ili bolest, prvo što ćete sigurno raditi su laboratorijske pretrage krvi kako bi se vidjelo da li postoji višak ili nedostatak nečega u organizmu.


Tagovi: