Petehije – uzrok, simptomi, liječenje

Petehije - uzrok, simptomi, liječenje

Što su petehije i koliko su opasne

Prema definiciji, petehije se pojavljuju na koži kao crvenkaste mrlje veličine između 1 i 4 mm. Većina ljudi ih u početku doživljava kao vrstu osipa. Na prvi pogled može izgledati kao crvenilo kože, ali ako se bolje pogleda, uglavnom se razlikuje od kožnih bolesti. Obično se pojavljuju na rukama, licu, vratu, nogama i trbuhu. Iako su u većini slučajeva dobroćudni, ne uzrokuju svrbež ili bol, mnogi ne razumiju uzrok njihovog nastanka. Što je razlog njihovog pojavljivanja na koži? Vene i kapilare koje dovode krv u sve dijelove našeg tijela prilično su krhke, mogu s vremena na vrijeme puknuti iz mnogo razloga, zbog čega iz njih curi krv.

To stvara potkožne crvene mrlje zvane petehije. Prepoznaju se na sljedeći način: obično se pojavljuju u grozdovima, nema svrbeža, bezbolni su na dodir, boja varira od crvenkaste, plavkastoljubičaste, do tamno smeđe. Promjena boje je uzrokovana razgradnjom crvenih krvnih stanica i hemoglobina. Mogu nastati zbog lakših mehaničkih ozljeda, na pr. kod nošenja teške torbe na ramenu gdje se vrši pritisak vide se mrlje na koži, kada je grudnjak jako zategnut, zbog povraćanja, napora nakon poroda.

Petehije - simptomi i uzrok

Kada je riječ o uzrocima petehije oni mogu biti različiti. Prije svega, može biti veliki teret zbog jakog kašlja koji može uzrokovati pojavu u vratu i licu. Ne treba zanemariti ni činjenicu da se ove sitne crvenkaste mrlje povezuju s nedostatkom vitamina B, vitamina E i vitamina C. Također, njihova pojava povezana je s alergijskom reakcijom na određene lijekove. Neki od glavnih uzroka petehija su infekcije uzrokovane virusima (mononukleoza, citomegalovirus, denga groznica, žuta groznica), zatim bakterijske infekcije (endokarditis, šarlah), smanjen broj trombocita, autoimune bolesti, sepsa, leukemija.

U slučaju visoke temperature mogući uzroci su određene infekcije, virusi i bolesti. Tako mogu biti pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih problema vezanih uz bolesti cirkulacije i jetre. Neki drugi mogući uzroci su ugrizi insekata, ozljede, manji udarci. Baš kao i modrice koje se pojavljuju na koži, petehije s vremenom nestaju i mijenjaju boju. Ali u slučaju da se ne povuku, tada je preporučljivo otići liječniku kako bi se utvrdio pravi uzrok njihova nastanka.

Kako se liječe petehije

Vrijeme koje je potrebno da nestanu ovisi o uzroku. Ako se utvrdi da nisu uzrokovani ozbiljnim stanjem, odnosno određenom bolešću, infekcijom ili virusom, tada se preporučuje korištenje hladnih obloga i stavljanje leda na zahvaćeno mjesto. Kada su posljedica određenog lijeka, onda će nestati s kože ako se terapiju zamijeni drugom. U slučaju bakterijske infekcije obično se koristi uporaba protuupalnih lijekova i antibiotika. Postoje određene bolesti koje uzrokuju stvaranje petehija kao početne manifestacije.

Nakon što liječnik pregleda zahvaćeno područje, radi se krvna pretraga te se laboratorijskim pretragama može utvrditi pravi uzrok petehija. Sve dodatne pretrage urina rade se radi detaljnijeg pregleda. Nakon što liječnik prepiše odgovarajući način liječenja, potrebno ga je pratiti i redovito provjeravati jesu li petehije nestale. Ako primijetite da se pojavljuju šire petehije, imate temperaturu, pogoršavaju se ostali simptomi, ne možete disati, imate ubrzan rad srca, pospanost, promjene u otkucaju srca, modrice po tijelu, potražite hitnu liječničku pomoć.


Tagovi: