Što je angina pectoris – uzrok, simptomi, liječenje

Što je angina pectoris - uzrok, simptomi, liječenje

Što je angina pectoris i uzroci

Angina pectoris je stanje bolova u prsima kada srce ostane bez kisika privremeno. Naime arterije koje opskrbljuju srce krvlju ako su zdrave mogu zadovoljiti potrebe srca, no ukoliko su koronarne arterije začepljene neće moći opskrbljivati srce dovoljnim količinama krvi u kojoj se nalazi kisik.

Ovo stanje dijelimo na tri vrste, prvo je stabilna angina kod koje do bolova dolazi kod fizičkih napora, te čim se prestane sa naporima bolovi nestanu i kod ove vrste ne dolazi do nekroze, odumiranja mišićnog tkiva srca. Nestabilna angina pectoris je zapravo predinfarktno stanje jer može doći do iznenadnog suženja arterija, dužeg je trajanja i jačeg je intenziteta, te se bol može pojačati. Kod ove vrste angine stanje je vrlo opasno jer može završiti sa smrtnim ishodom pa je potrebno hitno se obratiti liječniku. Prinzmetalova angina nastaje zbog stezanja koronarnih žila te ovo stanje nije opasno i brzo nestaje.

Uzroci angine pectoris su razne bolesti koronarnih arterija i srčanih zalistaka, pretjerane fizičke aktivnosti, stres, teški obroci, izloženost hladnoći, zatajenje srca, te poremećen ritam srca. Pušenje, dijabetes, visoki krvni tlak, visoki kolesterol u krvi, nedovoljna tjelesna aktivnost, prekomjerna tjelesna težina pogoduju razvoju ovog stanja.

Angina pectoris simptomi

Od angine pectoris češće obolijevaju muškarci nego žene, nakon 30-te godine zbog pojave koronarne skleroze. Pušačima i pretilim osobama prijeti veća opasnost od ovog stanja nego osobama koje nastoje zdravo živjeti. Ukoliko osoba nema zdravstvenih problema a tokom fizičkih aktivnosti osjeti bolove u prsima svakako se treba zabrinuti i posjetiti svog liječnika koji će procijeniti daljnju dijagnostiku i preporučiti specijalista.

Angina pectoris ima karakterističnu bol koja se javlja lokalno u prsnom košu, a može se proširiti u rame, vrat, ruku, leđa. Bol se osjeća kao pritiskanje, gušenje, peckanje i stezanje, dok se istovremeno mogu pojaviti znojenje, osjećaj hladnoće, te oduzetost u bilo kakvom kretanju.

Simptomi koji upućuju da je prisutna angina pectoris mogu biti i kratkoća daha, tjeskoba, mučnima, nesvjestica, te nepravilan ili brz rad srca, a uz to koža može biti blijeda. Ukoliko imate neke od ovih simptoma naročito bolove u prsima nemojte odgađati posjet liječniku jer ovo stanje može bit bezopasno, ali i po život opasno.

Angina pectoris liječenje

Dijagnoza angine pectoris se postavlja pomoću angiografije, EKG, anamneze, ergometrije, radioskopije koje su metode kojima se specijalisti koriste. Liječenje će ovisiti o postavljenoj dijagnozi i težini bolesti ovisno od pacijenta do pacijenta i njihovih individualnih stanja.

Najrašireniji lijek koji se koristi za angina pectoris stanje je lijek Nitroglicerin koji djeluje na širenje koronarnih arterija vrlo brzo, ukoliko prva tableta ne pomaže, može se uzeti druga, no ukoliko ni to ne pomaže stanje je ozbiljno i zahtjeva hitnu medicinsku pomoć.

Druge vrste lijekova su beta-blokatori, anksiolitici, te antagonisti kalcijevih kanala. Ukoliko je kolesterol uzrok bit će potrebno trošiti lijekove za snižavanje kolesterola, kod visokog krvnog tlaka lijekove za snižavanje krvnog tlaka. Svakako ovisno o intenzitetu i uzroku takvi će se lijekovi propisati kada nastupi angina pectoris.

Kirurško liječenje će se propisati kada lijekovi ne pomažu, pa će se tokom operacije ugraditi premosnice ili će se kirurškim putem proširivati sužene krvne žile i arterije. Svakako bit će potrebno prilagoditi životne navike i prehrambene navike, a fizičku aktivnost ćete prilagođavati svojim mogućnostima.


Tagovi: