Aneurizma abdominalne aorte – uzroci i liječenje

Aneurizma abdominalne aorte – uzroci i liječenje

Aneurizma abdominalne aorte – uzrok

Aneurizma abdominalne aorte je ozbiljno medicinsko stanje koje se javlja kada se zid abdominalne aorte proširi ili ispupči. Abdominalna aorta je glavna arterija koja prolazi kroz trbušnu šupljinu i odgovorna je za opskrbu krvi organima u trbuhu, zdjelici i nogama. Uzrok aneurizme abdominalne aorte se veže uz oštećenje zida aorte. Glavni faktor rizika za nastanak aneurizme abdominalne aorte je ateroskleroza, što je proces nakupljanja masnih naslaga i formiranja plaka na unutrašnjim zidovima arterija. Ovaj plak može oslabiti zidove aorte i dovesti do njihovog proširenja. Drugi faktori rizika za razvoje aneurizme su pušenje, visoki krvni tlak, visoka razina kolesterola u krvi, pretilost, genetska predispozicija, kao i određene infekcije ili upalne bolesti. Aneurizma abdominalne aorte često ne uzrokuje simptome u ranim fazama, ali može biti izuzetno opasna jer se može dodatno proširiti ili čak prsnuti, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su unutarnje krvarenje, moždani udar ili u najgore slučaju, smrt.

Aneurizma abdominalne aorte – simptomi

U ranim fazama, aneurizma abdominalne aorte često ne uzrokuje simptome. Međutim, kako se aneurizma povećava, mogu se pojaviti neki simptomi. Jedno od tih simptoma je bol u trbuhu ili u donjem dijelu leđa. Bol može biti konstantna ili se može javiti iznenada i biti intenzivna. Može se osjećati kao tupi ili pulsirajući bol. Također se može pojaviti osjećaj pusliranja u trbuhu, koji može biti znak proširenja abdominalne aorte. Ako aneurizma pritisne na crijeva, to može rezultirati promjenama u probavi poput zatvora ili proljeva. Pacijenti mogu osjećati težinu, punoću ili pritisak u trbuhu. Aneurizma abdominalne aorte može utjecati na protok krvi i uzrokovati simptome poput nedostatka daha, umora ili bolova u prsima. Neki pacijenti možda neće imati simptome sve dok aneurizma ne postane velika ili počne prijetiti sa puknućem. Zbog toga je veoma važno redovito pratiti faktore rizika i potražiti medicinsku pomoć ako se pojave bilo kakvi znakovi ili simptomi aneurizme abdominalne aorte.

Aneurizma abdominalne aorte - liječenje

Liječenje aneurizme abdominalne aorte ovisi o veličini aneurizme, brzini njezinog rasta, općem zdravstvenom stanju pacijenta i drugim faktorima. Ako je aneurizma abdominalne aorte mala, obično manja od 5 centimetara, i ne raste brzo, liječnik može preporučiti redovite preglede i praćenje kako bi se pratio njezin napredak. Ako je aneurizma abdominalne aorte velika ili raste brzo, liječnik može preporučiti kirurški zahvat kako bi se popravila ili zamijenila proširena ili oštećena područja aorte. Postoje različite kirurške tehnike, uključujući otvorenu operaciju i endovaskularnu reparaciju. U otvorenoj operaciji, kirurg pristupa aorti putem rezova na trbuhu i zamjenjuje prošireni dio aorte protezom. Endovaskularna reparacija uključuje umetanje stent-grafta kroz kateter koji se provodi kroz arteriju na prethodno određeno mjesto aneurizme, što omogućuje podršku zidu aorte i sprječava puknuće. Kako biste spriječili povećanje aneurizme, bitno je uvesti promjene u načinu života, kao što su zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost i prestanaka pušenja. Liječnik može propisati lijekove koji će pomoći u kontroliranju krvnog tlaka i kolesterola kako bi se smanjio rizik od puknuća aneurizme.


Tagovi: