Anabolički steroidi – što su i kako djeluju

Probolan 50 - za brzi rast mišića

Do impresivnih mišića u samo nekoliko tjedana
  • brza pretvorba masti u mišiće
  • povećava snagu
  • izdržljivost
  • motivaciju
 
Anabolički steroidi - što su i kako djeluju

Znate li što su anabolički steroidi?

Anabolički steroidi često su vezani uz domenu bodybuildinga te ga osobe izvan toga sporta slabo razumiju. Uzevši u obzir da je trend vježbanja u teretanama postao sve veći, tako se i zanimanje za ovu kemijsku supstancu isto povećalo. U ovom tekstu ćemo vam probati što je moguće jednostavnije razjasniti o čemu se tu radi. Naime, liječnici su još davnih dana primijetili da određene kemijske supstance kada se unesu u organizam djeluju itekako povoljno na anaboličke procese tj. na procese izgradnje proteina. To saznanje se prvenstveno koristilo u medicini kako bi se pomoglo u oporavku iscrpljenih i slabih bolesnika. Od različitih anaboličkih steroida, testosteron se pokazao kao izrazito učinkovit upravo u toj svrsi. Naime testosteron je steroid koji pomaže da se dušik zadrži organizmu i na taj način dolazi do pojačane sinteze bjelančevina. Ipak, testosteron se pokazao da nosi i čitav niz negativnih učinka, poput poremećaja hormonalne ravnoteže i rada spolnih žlijezda. Upravo zato, anabolički steroidi su zabranjeni u svim sportovima, a zakonom su zabranjeni i za kupnju, sve kako bi se sačuvalo zdravlje osoba koje bi ga koristile.

Kako djeluju anabolički steroidi?

Nakon što smo ukratko spomenuli što su anabolički steroidi i za što se koriste, vrijedi objasniti i kako oni djeluju. Radi se o kemijskim procesima koji mogu biti složeni stoga ćemo ih u ovom slučaju pokušati objasniti što je jednostavnije moguće. Naime, unosom anaboličkih steroida u tijelu, potencira se razgradnja proteina i rast mišićne mase. Točnije, dolazi do pozitivne ravnoteže dušika, fosfora, kalija, kalcija i vode, a sve to vodi do povećanja anaboličkog stanja u tijelu. Rezultati su vidljivi jako brzo, već unutar nekoliko dana, i upravo zato se radi o jako popularnom proizvodu, jer je toliko učinkovit. Osim rasta mišića, odmah je primjetan i znatni porast snage. Tako npr. osoba koja je mogla maksimalno podići 100 kg u benču, sada može podići više, npr. 120 kg, možda i 150 kg, ovisno o genetici i nekim drugim čimbenicima. Uzevši u obzir da su anabolički steroidi toliko djelotvorni, osobe se mogu itekako naviknuti na njegove pozitivne učinke i potpuno smetnuti s uma čitav niz negativnih učinaka ovog kemijskog spoja.

Koje negativne posljedice imaju anabolički steroidi?

Nije bez razloga to da su anabolički steroidi na popisu zabranjenih supstanci. To je zato što njegovi negativni učinci itekako premašuju pozitivne. Još su nobelovci znali isticati da svako uplitanje u funkciju tijela i njegove kemijske i strukturalne sastave predstavlja opasnost za očuvanje i integritet psihosomatske cjeline svakog živog organizma. O tome koliko pojedini lijekovi i supstance utječu na psihosomatsku cjelinu i u kojoj mjeri se miješaju u procese u tijelu ne trebamo govoriti, ali sigurno je da anabolički steroidi itekako velik utjecaj imaju upravo na to. Naime, utječu na brojne žlijezde u tijelu i vode do poremećaja razina dušika u tijelu. Isto tako, ako dođe do prestanka uzimanja steroida, zbog povratne sprege dolazi do naglog gubitka dušične ravnoteže i gubitka novonastalih proteina. Uz to, steroidi vode do oštećenja jetre. bubrega, veće šanse pojave karcinoma, promjena u prostatnoj žlijezdi i brojnih drugih neželjenih posljedica. Upravo zato, savjetujemo vam da nikada, ni pod koju cijenu ne uzimate ovaj preparat.


Tagovi:

Probolan 50 - za brzi rast mišića

Do impresivnih mišića u samo nekoliko tjedana
  • brza pretvorba masti u mišiće
  • povećava snagu
  • izdržljivost
  • motivaciju