Alergija na gluten – uzrok, simptomi i liječenje

Black Latte - nikad lakše do vitkog tijela

Aktivni ugljen koji upija masti i pretvara ih u energiju
 • Uklanja toksine iz tijela
 • Smanjuje apetit i gasi glad
 • Ubrzava metabolizam
 • Uklanja višak tekućine iz tijela
 • Proizvodi dopamin (hormon sreće)
 • Zajamčen rezultat u bilo kojoj dobi
Alergija na gluten - uzrok, simptomi i liječenje

Alergija na gluten - uzrok

Alergija na gluten koja se još naziva i celijakija je osjetljivost i imunološka reakcija na konzumaciju glutena (proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži). Ako imate celijakiju, konzumiranje glutena izaziva imunološki odgovor u vašem tankom crijevu. S vremenom, ova reakcija oštećuje sluznicu vašeg tankog crijeva i sprječava ga da apsorbira neke hranjive tvari (malapsorpcija). Oštećenje crijeva često uzrokuje proljev, umor, gubitak težine, nadutost i anemiju te može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Kod djece, malapsorpcija može utjecati na rast i razvoj. Ne postoji točan lijek koji može pomoći kod rješavanja alergije na gluten, ali za većinu ljudi, stroga prehrana bez glutena može pomoći u upravljanju simptomima i potiče zacjeljivanje crijeva. Vaši geni u kombinaciji s hranom s glutenom i drugim čimbenicima mogu doprinijeti celijakiji, ali točan uzrok nije poznat. U nekim slučajevima se može pojaviti alergija na gluten nakon neke operacije, tokom trudnoće ili nakon poroda, zbog virusne ili bakterijske infekcije (poput gastrointestinalne infekcije ili crijevne bakterije) te zbog nekog teškog i traumatičnog emocionalnog stresa.

Alergija na gluten - simptomi

Alergija na gluten možete prepoznati po njegovim simptomima, a to su: Proljev Umor Gubitak težine Nadutost i plinovi Bol u trbuhu Mučnina i povraćanje Zatvor Međutim, postoje simptomi koji nemaju poveznice s probavom, a to su: Anemija, obično zbog nedostatka željeza Gubitak gustoće kostiju (osteoporoza) ili omekšavanje kosti (osteomalacija) Osip na koži koji svrbi, mjehurasti (dermatitis herpetiformis) Čirevi u ustima Glavobolje i umor Ozljede živčanog sustava, uključujući utrnulost i trnce u stopalima i rukama, moguće probleme s ravnotežom i kognitivno oštećenje Bol u zglobovima Smanjeno funkcioniranje slezene (hiposplenizam) Djeca koja im je dijagnosticirana alergija na gluten imaju često simptome povezane s probavom, a to su: Mučnina i povraćanje Kronični proljev Natečen trbuh Zatvor Plin Blijeda stolica neugodnog mirisa Nemogućnost apsorpcije hranjivih tvari može rezultirati: Neuspjeh u razvoju za dojenčad Oštećenje zubne cakline Gubitak težine Anemija Razdražljivost Niskog rasta Odgođen pubertet Neurološki simptomi, uključujući poremećaj pažnje/hiperaktivnosti (ADHD), poteškoće u učenju, glavobolje, nedostatak koordinacije mišića i napadaje Dermatitis herpetiformi (bolest kože koja svrbe i stvara mjehuriće, osip se obično javlja na laktovima, koljenima, trupu, tjemenu i stražnjici, te je ovo stanje je često povezano s promjenama na sluznici tankog crijeva identičnim onima kod celijakije, ali stanje kože možda ne uzrokuje probavne simptome)

Alergija na gluten - liječenje

Netretirana alergija na gluten može uzrokovati: Pothranjenost - To se događa ako vaše tanko crijevo ne može apsorbirati dovoljno hranjivih tvari. Pothranjenost može dovesti do anemije i gubitka težine. U djece, pothranjenost može uzrokovati spor rast i nizak rast. Slabljenje kostiju - Malapsorpcija kalcija i vitamina D može dovesti do omekšavanja kosti (osteomalacije ili rahitisa) u djece i gubitka gustoće kostiju (osteopenije ili osteoporoze) kod odraslih. Neplodnost i pobačaj - Malapsorpcija kalcija i vitamina D može doprinijeti reproduktivnim problemima. Intolerancija na laktozu. Oštećenje tankog crijeva može uzrokovati bolove u trbuhu i proljev nakon jela ili pijenja mliječnih proizvoda koji sadrže laktozu. Nakon što vaše crijevo zacijeli, možda ćete ponovno moći podnijeti mliječne proizvode. Rak - Osobe s celijakijom koje se ne pridržavaju prehrana bez glutena imaju veći rizik od razvoja nekoliko oblika raka, uključujući crijevni limfom i rak tankog crijeva. Problemi s živčanim sustavom. Neki ljudi s celijakijom mogu razviti probleme kao što su napadaji ili bolest živaca na rukama i stopalima (periferna neuropatija). Stroga, cjeloživotna dijeta bez glutena jedini je način upravljanja celijakijom. Osim pšenice, namirnice koje sadrže gluten uključuju: Ječam Bulgur Durum Farina Graham brašno Slad Raž Griz Pir Alergija na gluten i njegovi simptomi se mogu ublažiti na način da uklonite gluten iz vaše prehrane, i da se pridržavate prehrana bez glutena jer će kao rezultat se postepeno smanjiti upala u vašem tankom crijevu, zbog čega ćete se osjećati bolje i na kraju ćete biti izliječeni te ne bude prolazili neugodnosti. Djeca imaju tendenciju bržeg ozdravljenja od odraslih. Ako ste zbog celijakalije zadobili anemiju ili patite od manjka nutrijenata, vaš liječnik ili dijetetičar može preporučiti da uzimate suplemente poput: Bakar Folna kiselina Željezo Vitamin B-12 Vitamin D Vitamin K Cink


Tagovi:

Black Latte - nikad lakše do vitkog tijela

Aktivni ugljen koji upija masti i pretvara ih u energiju
 • Uklanja toksine iz tijela
 • Smanjuje apetit i gasi glad
 • Ubrzava metabolizam
 • Uklanja višak tekućine iz tijela
 • Proizvodi dopamin (hormon sreće)
 • Zajamčen rezultat u bilo kojoj dobi