Vitamin B – Kada ga piti, gdje kupiti i čemu služi

Ljepota i zdravlje

Vitamin B - Kada ga piti, gdje kupiti i čemu služi

Zašto je vitamin B koristan?

Dobra je vjerojatnost da ste se tokom svoga života već susreli s informacijom da je vitamin B veoma dobar za vaše zdravlje. Znate da ga trebate dovoljno unositi, međutim ne znate zašto je taj vitamin toliko koristan i što on zaista radi u tijelu? Kompleks vitamina B sadrži sve skupa 8 vitamina B: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12. Ti vitamini imaju vrlo važnu ulogu za funkcioniranje našeg organizma i održavanja općeg zdravlja.

Neki od tih vitamina imaju određene prednosti iako spomenuti vitamini također uspješno funkcioniraju zajedno. Ove vitamine je potrebno redovito unositi u organizam jer ih gubimo putem izlučivanja tjelesnih izlučevina te se ne pohranjuju u našem organizmu. Vitamin B je koristan jer je zaslužan za razgradnju hranjivih tvari, regeneraciju kože, sintezu DNA, održavanje živčanog sustava i pamćenja, stimulira imunosni sustav, pomaže u borbi protiv depresije itd. Svoje vitamine B možete kupiti već danas u obližnjim ljekarnama.

Koja hrana sadrži vitamin B?

Kao što smo već spomenuli, vitamin B je od esencijalne važnosti za pravilno funkcioniranje našeg organizma i za održavanje zdravlja. Iako ovaj vitamin možete unositi putem suplemenata, važno je znati i koja hrana je bogata B vitaminom kako bi kontrolirali pravilan unos B kompleksa na najprirodniji način: putem namirnica koje ga sadrže. Tako npr, žumanjci imaju 0.6 mg vitamina B6 na 100 grama, kvasac 1.5, srdele imaju 8.9 mikrograma vitamina B12, a namirnice poput mlijeka, banana, mesa i mahunarka su također poznate po dobrom udjelu vitamina B.

U skladu s izrečenim, svakako vam preporučujemo što češći unos hrane koja sadrži vitamin B, jer upravo nedostatak ovog vitamina može uzrokovati brojne negativne pojave poput: umora, anemije, bolova u trbuhu, depresije, gubitka apetita, opadanja kose, grčeva u mišićima itd. Isto tako, morate pripaziti da se pretjerate s unosom B vitamina jer i to može sa sobom nositi neke neželjene posljedice stoga postupite savjesno i oprezno.

Kako i kada unositi vitamin B?

Vitamini B skupine veoma su važni za zdravlje i potrebno ih je unositi svakodnevno. Dapače, u zadnjih nekoliko godina počela su istraživanja o ulozi vitamina B na sprječavanje raka. Sve to upućuje na neupitnu vrijednost koju vitamin B i svi vitamini iz te skupine imaju za naše tijelo.

Ako redovito unosite hranu bogatu vitaminom b poput kvasca, žitarica, riže, mesa, jaja, voća i povrća, možda vam i ne treba dodatan izvor vitamina B u vidu suplemenata. Ipak, ako ste pod stalnim stresom i povećanim mentalnim naporom, moguće je da trošite B vitamina više nego što ga unosite, pa je potreban pojačan unos. Ukoliko je tome slučaj, utoliko je dobro da se opskrbite tabletama B kompleksa. Vitamin B u obliku tableta je najbolje unijeti u tijelo nakon ručka, kako bi se što bolje apsorbiralo u krvotok. Budući da b vitamin opušta tijelo, možete ga unijeti i pred večer prije spavanja, nakon lagane večere.

Tagovi: