Vitamini – što su i zašto su potrebni našem tijelu

Ljepota i zdravlje

Vitamini - što su i zašto su potrebni našem tijelu

Zašto su vitamini potrebni našem tijelu

Vitamini su, jednako kao i minerali, bitni sastavi koji nam pomažu kod održavanja zdravog i funkcionalnog organizma. Bez vitamina ne bi smo mogli normalno funkcionirati, te bismo imali razne zdravstvene probleme, stoga je bitno da ih uvijek unosimo bilo kroz hranu ili suplemente.

Sreća je ta što u današnjem svijetu imamo široku paletu ponuda hrane te raznih dodataka prehrani koji nam mogu pomoći kod održavanja i poboljšanja našega zdravlja. Vitamini se najbolju apsorbiraju kroz namirnice kao što su voće i povrće, no ponekad nije ni to dosta te se trebaju uzimati posebni suplementi koji će se pobrinuti da u svome organizmu imate dovoljnu količinu vitamina kako ne bi došlo do nekakvih problema. Bitno je znati koji vitamin služi i koja je njegova uloga. Zato će vam kroz ovaj naš članak vam donijeti sve bitne informacije kako biste kako koji vitamin uzimati i koje su njegovi djelotvorni učinci za vaš organizam!

Što su vitamini

Vitamini se mogu opisati kao esencijalni nutrijenti koji su bitni za normalan rad, rast i razvoj organizma. Za razliku od drugih stvari, čovjekov organizam nije sposoban sam stvoriti ove nutrijente, stoga ih mora unositi kroz konzumaciju namirnica koje su bogate s njima. Svaki vitamin ima svoju ulogu u organizmu te pridonosi nečim drugim. Nisu svi vitamini jednaki, jer svaki vitamin ima neku svoju karakterističnu značajku, drugačiju ulogu te je svaki od njih drugačije strukture. Vitamine dijelimo u 13 različitih skupina, te imamo vitamine koji su topljivi u vodi (vitamin C i B) i oni koji su topljivi u mastima (vitamin A, D, E i K).

Prednost kod vitamina koji su topljivi u masti je što se dulje zadržavaju u organizmu, jer se oni skupa s masti pohranjuju u jetri te tamo budu dok nije potrebno u organizmu, te zbog toga treba više godina dok ne dođe do kliničkog nedostatka takvih vitamina. No, zbog toga može doći do prekomjernog nakupljanja, od čega najtoksičniji je vitamin D, stoga se mora pripaziti kod ovih vitamina. Kod vitamina koji su topljivi u vodi, oni se ne mogu skladištiti, osim vitamina B12, te se zbog toga moraju svaki dan uzimati.

Kakvi sve vitamini postoje

Vitamini se dijele na sveukupno 13 skupina, te svaki od ovih vitamina ima svoju ulogu u organizmu. U ovome dijelu ćemo vam ukratko reći za svaki od njih te koje koristiti oni pridonose normalnu radu i rastu organizma! Vitam A je zaslužan za ne samo vid, već i za rast i razvoj organizma. Vitamin D kontroliraju razinu fosfora kao i kalcija u organizmu. Vitamin E zbog svojeg antioksidativnog djelovanja se smatra da igra značajnu ulogu u sprječavanju raznih bolesti. Vitamin K ima ulogu u aktivaciji određenih proteina koji su dio procesa u zgrušavanju krvi, te ujedno ima ulogu u metabolizmu kostiju te ostalih tkiva. Vitamin C djeluje u raznim biološko važnim procesima te je ujedno kofaktor kod mnogih enzimskih reakcija. Vitamin H je bitan u organizmu, te za generalnu regulaciju gena kao i za staničnu signalizaciju. Vitamini B

(1,2,3,5,6,9 i 12) odnosno vitamin B kompleks, nam pomažu u održavanju zdravog tijela, pomažu kod pretvorbe hrane u energiju, sudjeluju u sintezi i popravku DNA molekula, regeneriraju kožu i popravljaju oštećenja, održavaju zdravi živčani sustav, i imaju utjecaj na naše raspoloženje i pamćenje, brane nas od bolesti te mogu pomoći u borbi protiv bolesti srca, kod bolnih menstruacija, te kod depresije i anksioznosti.

Tagovi: