Vitamin K – cijena, nuspojave, gdje kupiti

Ljepota i zdravlje

Vitamin K - cijena, nuspojave, gdje kupiti

Koju ulogu ima vitamin K

Svaka skupina vitamina važna je za zdravlje i dobrobit. Općenito se vitamini dijele na topive u vodi i topive u lipidima, gdje pripada vitamin K. Koja je njegova uloga i koliko je važan? Vitamin K je otkriven 1935. Zdravstvene prednosti ovog vitamina su ogromne. Prvenstveno osigurava ravnotežu svih hranjivih tvari koje su tijelu potrebne.

Topiv je u mastima, utječe na kardiovaskularni sustav i kosti. Ključan je za antikoagulaciju, odnosno zaustavljanje krvi i zgrušavanja, čime se sprječava prekomjerno krvarenje. Osim što imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, također pomažu u mineralizaciji kostiju. Djeluje protuupalno, zbog čega se smatra važnim čimbenikom u smanjenju upala u tijelu. Pomaže u pravilnom funkcioniranju hormona i vrlo je važan tijekom menstruacije. Utječe na kontrolu šećera u krvi. Postoji nekoliko oblika ovog vitamina. To je K1 ili filokinon čiji je izvor zeleno lisnato povrće, zatim vitamin K2 zvan menakinon, prisutan u mlijeku, siru, maslacu, ribi. Vitamin K3 ili menadion smatra se provitaminom.

Vitamin K, prednosti i važnost za zdravlje

Vitamin K je od velike važnosti za zdravlje i opću dobrobit. U zdravih ljudi, uravnotežena dnevna prehrana mora sadržavati 90 do 120 mcg. Ima važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi i sudjeluje u razvoju koštanog tkiva. Studije su zaključile da konzumacija hrane bogate vitaminom K smanjuje prisutnost dijabetesa tipa 2. Osim ove funkcije, vitamin K je važan za rast stanica i sprječavanje demineralizacije kostiju. Ostale zdravstvene prednosti uključuju poboljšanu funkciju jetre, povećan protok mokraće i lakše zacjeljivanje. Također smanjuje rizik od osteoporoze.

Koje namirnice sadrži? Vitamin K1 se pohranjuje u jetri, a vitamin K2 u krvnim žilama i kostima. Nalazi se u tamnozelenom lisnatom povrću poput kelja, špinata, kupusa i brokule. U namirnicama životinjskog podrijetla nalazi se u žumanjcima, goveđoj i pilećoj jetri. Osim u zelenom povrću, ima ga u maslinovom ulju i avokadu. Slijedeći preporučene vrijednosti, hranjive tvari se mogu održati u tijelu. No, u određenim slučajevima kada to nije moguće, potrebno je konzumirati dodatak vitamina K, koji se može kupiti u ljekarnama i online trgovinama, po najpovoljnijim cijenama.

Vitamin K, simptomi nedostatka u tijelu

Iako se vitamin K nalazi u velikom broju namirnica, a proizvodi ga i crijevna flora, javlja se njegov nedostatak ili hipovitaminoza. Kada su prisutna obilna menstrualna krvarenja, anemija, krvarenje iz nosa i modrice, to je očiti simptom nedostatka vitamina K. Osobe s kroničnom bubrežnom bolešću imaju manjak vitamina K, a njegov nedostatak je također povezan s kardiovaskularnim rizikom. Određeni poremećaji, bolesti jetre i bubrega mogu utjecati na njegovu optimalnu apsorpciju.

Među glavnim simptomima nedostatka ovog vitamina u tijelu je krvarenje iz nosa, na koži, kao i prekomjeran menstrualni ciklus kod žena. Trudnicama koje pate od mučnine i povraćanja obično nedostaje vitamina K, a njegov adekvatan unos ublažava postojeće simptome. Kada je prisutna velika količina ovog vitamina, povećava se rizik od tromboze. Istraživanja pokazuju da suplementacija vitaminom K ima pozitivan učinak u antikoagulansnoj terapiji. Kao i drugi vitaminski kompleksi, vitamin K se nalazi u raznim namirnicama ili u obliku dodataka prehrani, gdje se najčešće preporučuje kod kroničnih proljeva, osteoporoze i obilnih menstrualnih krvarenja.

Tagovi: