Kako kuhati hobotnicu da bude mekana

Što je i kako kuhati hobotnicu da bude mekana?
Hobotnica je glavonožac koji živi u morskim dubinama i poznata je po svojoj inteligenciji, ali i po izvanrednom okusu kada se pravilno pripremi. Njeno meso bogato je proteinima, siromašno mastima te obiluje mineralima poput željeza, selena i vitamina B12. Hobotnica se sve više nalazi na jelovnicima restorana, ali i domaćih kuhinja. Ipak, jedno od najčešćih pitanja koje muči mnoge početnike u kuhinji je kako kuhati hobotnicu da bude mekana. Prvi korak prema savršenoj hobotnici jest pravilna priprema prije kuhanja. Ako koristite svježu hobotnicu, potrebno ju je dobro očistiti, a to uključuje uklanjanje kljuna, očiju i unutarnjih organa. Međutim, smrznuta hobotnica je bolji izbor jer zamrzavanje pomaže razbijanju vlakana u mesu, što pridonosi mekoći. Stoga, puno vam je bolji izbor kupiti smrznutu hobotnicu te je polako odmrznite u hladnjaku preko noći. Također, prije samog kuhanja dobro je hobotnicu izlupati batom za meso kako biste dodatno omekšali njenu strukturu. U nastavku ovog članka ćemo vam objasniti kako kuhati hobotnicu da bude mekana.
Kako pripremiti i kako kuhati hobotnicu da bude mekana?
Kako kuhati hobotnicu da bude mekana? Kod pripreme hobotnice, bitno je imati strpljenja. Hobotnica se dugo i sporo kuha jer se njezino meso sastoji od složenih mišićnih vlakana koja trebaju dovoljno vremena da se razgrade. Kako kuhati hobotnicu da bude mekana, potrebno ju je kuhati u vodi bez soli na laganoj vatri oko 45 minuta do sat i pol, ovisno o veličini hobotnice. U vodu možete dodati lovorov list, češnjak, luk i maslinovo ulje kako bi se dobio puniji okus. Kasnije dodate i malo soli. Osim što možete hobotnicu kuhati, također možete ju peći u pećnici. U pećnici se hobotnica može pripremati pokrivena folijom u vlastitom soku, što omogućuje nježnu i ravnomjernu termičku obradu bez izravnog doticaja s vodom. Kod pripreme hobotnice, bitno je pustiti hobotnicu da malo odstoji nakon kuhanja. Ostavite ju da odstoji u vodi u kojoj se kuhala, ili u vlastitom soku ako je bila pečena, barem 15 do 20 minuta prije nego što nastavite dalje s obradom.
Način kako kuhati hobotnicu da bude mekana
Sada kada znate kako kuhati hobotnicu da bude mekana, slijedi zadnja, ali jednako bitna faza, a to je završna obrada. To može biti pečenje na roštilju, u tavi ili pećnici. Ako ste već osigurali mekoću tijekom kuhanja, nemojte hobotnicu predugo izlagati dodatnoj toplini jer biste mogli poništiti sav trud. Hobotnicu možete dodatno oplemeniti s malo maslinovog ulja, češnjaka, limunovog soka i svježeg peršina. U hrvatskoj kuhinji je popularna hobotnica ispod peke, gdje se prethodno kuhana hobotnica peče s krumpirom, češnjakom i ružmarinom pod metalnim ili glinenim pokrovom, uz žeravu. Ova metoda omogućava hobotnici da dodatno omekša i upije arome svih sastojaka. No, bez obzira na recept, ono što svi žele znati jest kako kuhati hobotnicu da bude mekana, jer upravo ta karakteristika čini razliku između prosječnog i izvrsnog jela. Neki kuhari tijekom pripreme hobotnice dodaju i pluteni čep u vodu prilikom kuhanja hobotnice, jer vjeruju da tanini iz čepa pomažu u omekšavanju mesa.
Tagovi: