Kako se čisti hobotnica

Kako se čisti hobotnica

Hobotnica, delicija mediteranske kuhinje

Morski plodovi su vrsta hrane u kojoj uživaju ljudi diljem svijeta. Budući da hobotnica spada u morske plodove, smatra se pravom delicijom zbog svog okusa i mogućnosti više načina pripreme. Od davnina se smatrao pravom poslasticom te je bio jedno od jela kojim su se obilježavala posebna slavlja. Meso hobotnice je vrlo cijenjeno zbog svog okusa, visokog udjela bjelančevina i niske kalorijske vrijednosti. Hobotnica ima mekano tijelo i osam krakova. Sadrži visok udio vode, blizu 80%, koja se gubi kuhanjem. Posljednjih godina kombinira se s raznim varivima, peče se na žaru, začinjava maslinovim uljem, solju i drugim začinima. Iako je priprema hobotnice zahtjevna, ljubitelji ove delicije znaju da se isplati potruditi. Kao najvrijednija vrsta plodova mora, najčešće se poslužuje kao predjelo i kao glavno jelo. U procesu pripreme hobotnice kod kuće, mnogi savjeti nam govore na što obratiti pozornost tijekom procesa čišćenja. Dakle, kako pripremiti hobotnicu? Većina ribarnica ima smrznutu ili nezamrznutu hobotnicu, očišćenu ili ne, što olakšava posao pripreme.

Kako se čisti hobotnica?

Za one koji prvi put čiste hobotnicu, važno je da to rade na pravi način. Krenimo od osnovnih koraka čišćenja do posluživanja. Preporuča se kupiti hobotnicu do jednog kilograma, jer je meso ukusnije. Obratite pažnju je li meso čvrsto, je li miris hobotnice sličan morskoj ribi te je li bjeloočnica bijela i prozirna. Da bi meso hobotnice omekšalo, potrebno ju je istući o tvrdu podlogu. Inače, može biti gumenast koliko god je dobro skuhali. Ako ste kupili svježu hobotnicu u ribarnici, zamolite prodavača da temeljito očisti tintarnicu i unutarnje organe. Inače, ako se tintarnica razbije, meso neće biti ukusno. Unutrašnjost hobotnice treba dobro oprati vodom. U sredini tijela nalaze se zubi koje treba pažljivo izvaditi nožem. Očistite pipke ribanjem u puno vode. Nožem napravite rezove između krakova jer će tako tetive ostati opuštene i meso će se lakše ispeći. Kako se hobotnica brzo kvari potrebno ju je svježu očistiti i što prije pripremiti za kuhanje. Posuda u kojoj će se kuhati hobotnica treba biti bakrena.

Hobotnica, kako je pravilno kuhati?

Hobotnicu srednje veličine treba kuhati u vodi s octom dvadesetak minuta. Jedna od stvari na koju treba obratiti pozornost je da će hobotnica smanjiti volumen, pa je treba kuhati prema preporučenim uputama. Trebali biste znati da vrijeme kuhanja može varirati ovisno o vrsti posude koju koristite. Hobotnicu je poželjno posoliti nakon kuhanja. Naknadna priprema hobotnice ovisi o tome priprema li se ova delicija za neku posebnu prigodu ili ne. Zbog svojih izvrsnih svojstava može se pripremati u juhama s plodovima mora, pržiti, zatim peći na žaru, uz dodatak češnjaka. Nakon što ste ga skuhali, možete ga ispeći na roštilju, pomiješati s maslinovim uljem i majčinom dušicom dok ne porumeni. Možete peći i u pećnici na 180 stupnjeva. U tepsiju stavite papir za pečenje, dodajte hobotnicu ocijeđenu od vode, pomiješanu s maslinovim uljem, češnjakom i majčinom dušicom. Kad je hobotnica pečena, izvadite je iz pećnice. Poslužite kao lagano predjelo s umakom od maslinovog ulja i limunovog soka.


Tagovi: