Kako se pripremaju šparoge

Što su i kako se pripremaju šparoge?
Šparoge su višegodišnje biljke koje pripadaju porodici ljiljana, a prirodno rastu diljem Europe, sjeverne Afrike i zapadne Azije. U Hrvatskoj rastu divlje šparoge uz jadransku obalu, ali sve više se uzgajaju i kultivirane vrste. Radi se o biljci koja u proljeće donosi svoje izdanke koji su prava gurmanska poslastica i nutritivno bogat izvor vitamina A, C, E i K, folne kiseline, željeza, vlakana te antioksidansa. Šparoge se uzgajaju iz podzemnih korijenovih zaliha zvanih rizomi. U proljeće, čim temperature porastu, iz zemlje počinju nicati izdanci, tanki, dugi i hrskavi zeleni štapići. Beru se ručno, često rano ujutro kako bi se sačuvala njihova svježina. Divlje šparoge razlikuju se od uzgojenih po tanjoj stabljici, intenzivnijem okusu i nešto većoj gorčini. Šparoge se koriste u kulinarstvu već više od dvije tisuće godina. Stari Rimljani i Grci smatrali su ih delikatesom i čak su ih sušili kako bi ih mogli koristiti i zimi. Danas su sastavni dio mnogih kuhinja diljem svijeta, a posebno su cijenjene u mediteranskim krajevima. No, kako se pripremaju šparoge u različitim varijantama ovisi o njihovoj svježini, debljini stabljike i osobnim preferencijama. Iz tog razloga ćemo u sljedećem dijelu članka detaljno objasniti kako se pripremaju šparoge.
Način kako se pripremaju šparoge
Kako se pripremaju šparoge? Kod pripreme šparoga, prvo ih valja isprati pod mlazom hladne vode kako bi se uklonile sve nečistoće. Donji, drvenasti dio stabljike, koji je tvrd i žilav, treba obavezno odstraniti, a najjednostavniji način je lagano savijanje šparoge dok ne pukne. One će se prirodno prelomiti na mjestu gdje završava jestivi dio. Kako se pripremaju šparoge ovisi o tome kakvu teksturu i okus želite postići. Najjednostavniji način pripreme je blanširanje, gdje ih nakratko skuhate u kipućoj, slanoj vodi 2 do 3 minute, nakon čega se šparoge odmah uranjaju u hladnu vodu ili led kako bi se zaustavio proces kuhanja i očuvala njihova zelena boja. Tako pripremljene šparoge savršene su za salate, hladna predjela ili kao prilog mesu i ribi. Ako želite intenzivniji okus, šparoge možete peći u pećnici s malo maslinovog ulja, soli, papra i limunovog soka, ili ih pak speći na roštilju gdje će dobiti lagano zadimljenu aromu. Kod pripreme juha, rižota i tjestenina, šparoge se pirjaju s lukom i češnjakom na maslinovom ulju, te potom kombiniraju s drugim sastojcima poput pancete, vrhnja, sira ili jaja.
Savjet kako se pripremaju šparoge
Kako se pripremaju šparoge može ovisiti i o regiji, običajima i sezoni. U kontinentalnim dijelovima Hrvatske šparoge se kuhaju u juhama, zapeku u složencima ili kombiniraju sa slaninom i krumpirom. Na obali se, pak, preferira brza i lagana priprema, uz dodatak maslinovog ulja, češnjaka i limuna. U posljednje vrijeme popularne su i moderne varijante, poput šparoge u wok tavi s azijskim začinima, u kremastim varijacijama s pastom ili u zdravim smoothie napitcima. Kako se pripremaju šparoge danas ovisi o tome koliko vremena imate i o dostupnosti sastojaka. Kako bi šparoge sadržale svoj okus i teksturu, bitno ih je ne prekuhati. Idealno bi bilo da ostanu lagano hrskave, kako bi se očuvala njihova prirodna svježina i blago orašasti okus. Prilikom kupnje, birajte šparoge čvrste teksture, svijetlozelene boje, s vrhovima koji su zatvoreni i ne previše suhi. Čuvajte ih u hladnjaku, omotane u vlažnu krpu, i nastojte ih pripremiti unutar dva do tri dana.
Tagovi: