Koji dio šparoga se jede

Koji dio šparoga se jede

Koji dio šparoge možemo jesti?

Odlučili ste se kupiti i probati šparoge, no ne znate koji dio se jede? Niste ni prvi ni zadnji. Šparoge su proljetno povrće koje je bogato raznim nutrijentima i antioksidativnim svojstvima. No, bez obzira na navedene prednosti, ovo povrće nije za svakoga radi nešto specifičnijeg okusa. Koji dio možemo jesti i iskoristiti za razna jela? Da bi uspješno pripremili ovo povrće morate znati ako se ono čisti i što možete iskoristiti. Kao i kod ostalog povrća, šparoga ima stabljiku koja zahtjeva uklanjanje prije bilo kakve termičke obrade.

Nakon uklanjanja stabljike ostat će vam mekaniji dio koji se slobodno može pripremati i konzumirati na razne načine. Poželjno je da se one pripremaju na pravilan način kako bi se sačuvale nutritivne vrijednosti i kako bi dobili njihov prepoznatljiv okus. Kada se kuhaju, najčešće se kuhaju da budu al dente i kako bi osjetili njihov okus. Danas je moguće pronaći mnogobrojne recepte s šparogama, iako mnogi naglašavaju kako ih je najbolje pripremiti što jednostavnije.

Kako prepoznati svježe šparoge i kako ih očistiti?

Kada kupujete šparoge poželjno je da obratite pozornost na njihovu prirodno zelenu boju kao i čvršću strukturu kod vrškova. Kada se stabljika ne savija to je znak svježih šparoga, no ukoliko je stabljika nešto više drvenasta znači da je riječ o starijim šparogama koje je bolje zaobići. Svježe također možete prepoznati i prema glatkoj te svježoj površini. Kako se one čiste? Postupak čišćenja sasvim je jednostavan. Za početak treba ih se prelomiti na dijelu gdje su one lagano tvrđe.

Stabljika će se na dodir prirodno prelomiti na mekanijem djelu, što će ukloniti drvenastiji dio. Kod pitomih šparoga ipak je poželjno da se donja polovica koja je tvrđa odreže uz pomoć noža. Divlje šparoge se ne trebaju guliti, već ih je dovoljno isprati u vodi i zatim kuhati do 10 minuta u vodi koja sadrži sol, šećer i maslac kako bi se uklonila gorčina okusa. Pitoma šparoga ima deblji i čvršći vanjski sloj na stabljici i to je potrebno ukloniti. Guli se uz pomoć noža, od vrha prema dnu. Nakon čišćenja one se peru u vodi i pripremaju za jelo.

Kako je najbolje pripremiti šparoge?

Postoje mnogobrojne ideje i recepti za pripremu šparoga. Vjeruje se kako njihov okus najbolje dolazi do izražaja u što jednostavnijim jelima, što znači da je poželjno da se one što manje termički obrađuju. Šparoge i jaja su za primjer odlična kombinacija, no one se isto tako rado koriste u juhama, salatama ili kao dodatak raznim morskim jelima. Šparoge je moguće pripremiti i jesti samostalno. Mogu se pripremati na pari, kuhati, ili peći, mogu biti prilog ili glavno jelo prema želji.

Da li bi se šparoga trebala naći na našim jelovnicima? Svakako. Ovo povrće je iznimno bogato nutrijentima a siromašno u kalorijama, što ga uvrštava u namirnice koje se koriste u zdravom načinu prehrane. Ovo proljetno povrće možemo pronaći na mnogobrojnim tržnicama od ožujka do srpnja, može se čuvati u hladnjaku do 7 dana i pripremati na mnogobrojne načine. Šparoga se također može i zamrznuti, no prije tog procesa potrebno je napraviti proces blanširanja u trajanju od 2 do 4 minute. Priprema šparoga nakon odmrzavanja je jednaka kao i kod svježih.


Tagovi: