Provjeren starinski recept za savršenu turšiju: Napravite ovu zdravu salatu za hladnije dane, nije vam potreban konzervans

Provjeren starinski recept za savršenu turšiju: Napravite ovu zdravu salatu za hladnije dane, nije vam potreban konzervans

Zdrava turšija koju će voljeti cijela vaša obitelj

Kombinacije ukiseljenog voća ili povrća sa dodatkom začinskog i ljekovitog bilja koje pospješuje fermentaciju i čuva takvu zimnicu od kvarenja, je zdrava turšija koju će voljeti cijela vaša obitelj. Starinske domaćice su stavljale najmanje 7 - 10 vrsta povrća u sveukupnoj količini do 10 kilograma, a kiseliti se može tradicionalno u drvenoj bačvi, ali ako nemate dobra je i plastična bačva. Ako sve dobro napravite možete je slasno konzumirati već za dva tjedna.

Turšija je to bolja što više vrsta povrća složite, s tim da tvrđe povrće slažete na dno, a mekše na na vrh bačve. Trebate 1. male krastavčiće, 2. slatke feferone, 3. karfiol, 4. lučice (male glavice luka), 5. češnjak, 6. zelene rajčice, 7. mrkvu, 8. paradajz paprika, 9. dvije ili tri male glavice kupusa, 10. ocat, 11. pola kilograma soli, ako imate više od 10 kilograma povrća povećajte količinu soli. Očišćeno i oprano povrće ostavite da se ocijedi prije slaganja u bačvu.

Postoje najmanje dva načina kako se pravi starinska turšija

Neke domaćice oprano i osušeno povrće svako za sebe posole i ostave preko noći da malo omekša u soli, prije nego ga počnu slagati u bačvu, a sokove koje sol izvuče iz povrća samo naliju na složeno povrće. Postoje najmanje dva načina kako se pravi starinska turšija, a drugi način je da na dno pospete sol i nalijete ocat i slažete red mrkve (sitnije ostavite cijele, krupnije barem prepolovite), posipajte šakom soli i poškropite octom.

Dalje slažite karfiol (podijeljen na cvjetove), paradajz paprike, lučice, slatke feferone, zelene rajčice, krastavčiće stavite zadnje jer se najbrže kisele. Između svih slojeva ubacite četvrti manjih glavica kupusa i češnjaka po volji (ne više od 5 glavica češnjaka) i sol i ocat između svih slojeva povrća. Složeno povrće poklopite drvenom daščicom ili manjim plastičnim poklopcem i opteretite opranim kamenom ili punim kanisterom vode, preko noći. Drugi dan nalijte vodu preko povrća i pratite stupanj slanosti i kiselost, jer svaka turšija se može dosoljavati i dokiseljavati.

Brzo ukiseljena turšija i naknadno dodavanje povrća

Turšiju svi vole jer je raznovrsna i šarena, ukusna i bez konzervansa, a pojedino povrće koje se brže troši možete i naknadno dodavati. Brzo ukiseljena turšija i naknadno dodavanje povrća su dva aduta više da je napravite. Za brzo kiseljenje složite sve slojeve povrća, zatim skuhajte rasol od octa, soli i vrećice papra u zrnu, po želji dodajte i nekoliko lovorovih listova. Kipućim rasolom zalijte složeno voće i pokrijte ga daščicom i opteretite da se slegne.

Turšija može "popiti"dio rasola pa ćete ga možda drugi dan trebati doliti. Ne brinite, nećete vrućim rasolom skuhati povrće (odmah se ohladi u hladnom povrću), samo ćete ubrzati njegovo kiseljenje, a prokuhani rasol je dodatna zaštita od kvarenja, pa ćete pojedino povrće moći jesti već za tjedan dana. Ako vam svi u kući vole karfiol i mrkvu, brzo će nestajati, no ne brinite, možete ih dodati novu količinu u već gotovu turšiju i puno brže će se ukiseliti nego u prvoj rundi.


Tagovi: