Kako kuhati tušt

Kako kuhati tušt

Što je i kako kuhati tušt?

Tušt, poznat i kao portulak ili povrtni tušanj, je jednogodišnja, samonikla biljka koja često raste u vrtovima, dvorištima te na livadama. Tušt je niskokaloričan, bogat vitaminima A, C i E, mineralima poput magnezija, kalcija i kalija, te omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima. Ova biljka uspijeva na mnogim područjima Hrvatske, najčešće na poljima, uz putove, pa čak i u vrtovima gdje je mnogi čupaju misleći da je beskorisna. Kako kuhati tušt se mnogi pitaju koji se po prvi puta susreću s ovom biljkom. Tušt je biljka koja se može koristiti na razne načine. Može se jesti sirov u salatama, ali i kuhati, pirjati, ili čak kiseliti. Osim što ima blago kiselkast i osvježavajući okus, njegova struktura podsjeća na špinat, što ga čini izvrsnim dodatkom raznim jelima. Tušt je najukusniji dok je mlad i svjež, jer tada su mu listići mekani, a stabljike tanke i sočne. Kako kuhati tušt možete saznati u sljedećem dijelu ovog članka.

Kako pripremiti i kako kuhati tušt?

Kada se postavi pitanje kako kuhati tušt, prvi i najvažniji korak je njegova pravilna priprema. Tušt se bere u rano jutro, kada su listovi puni sokova, a biljka svježa. Prilikom berbe treba paziti da se uzimaju samo zdravi, čisti i mladi listovi i stabljike, bez znakova uvenuća ili oštećenja. Nakon berbe, biljku je potrebno dobro oprati pod mlazom hladne vode kako bi se uklonile sve nečistoće. Nakon pranja slijedi odvajanje tvrdih, drvenastih dijelova, posebno ako je biljka nešto starija. Mladi tušt ima nježne stabljike koje se mogu kuhati zajedno s listovima, dok kod starijih biljaka preporučuje se ukloniti deblje dijelove. Kod kuhanja tušta, preporučuje se da se tušt kuha samo nekoliko minuta, kako bi ostao svježeg okusa i zadržao većinu svojih hranjivih tvari. Također se može kratko blanširati, odnosno uroniti u kipuću vodu na 1 do 2 minute pa odmah zatim staviti u hladnu vodu, čime se čuva njegova boja i tekstura. Kako kuhati tušt ovisi i o jelu koje želite pripremiti. Tušt se može kombinirati s krumpirom, jajima, grahom, lećom, rižom ili tjesteninom. Odličan je i u varivima, gdje se dodaje pred kraj kuhanja. Može se čak koristiti i kao dodatak omletima ili pitama.

Upute kako kuhati tušt

Kod pitanja kako kuhati tušt, postoje više načina kako ga možete pripremiti. Jedan od najjednostavnijih načina je priprema tušta kao priloga. Jednostavno ga blanširajte i začinite maslinovim uljem, češnjakom i malo soli. Tako pripremljen tušt možete poslužiti uz pečeno meso ili ribu. Osim toga, možete ga pirjati na luku i češnjaku, dodati malo rajčice i dobiti ukusan prilog ili bazu za druga jela. Varivo od tušta i krumpira još je jedan tradicionalan način pripreme, a kod ovog jela se tušt dodaje pred kraj kuhanja, kako bi ostao mekan, ali ne raskuhan. Kako kuhati tušt još možete? Možete pripremiti tušt zajedno s tjesteninom. Skuhajte tjesteninu po izboru, a zatim na tavi popržite sitno sjeckani češnjak, dodajte tušt, par žlica vode od tjestenine, limunov sok i sve zajedno dobro promiješajte. Na kraju samo dodate ribani parmezan ili pržene pinjole. Možete ga dodavati i u juhe, a odličan je i kao dodatak smoothiejima. Također možete koristiti tušt kao zamjenu za špinat u receptima poput omleta ili pita.


Tagovi: