Kako se pravi špinat

Kako se pravi špinat

Neki pripremaju samo špinat na mlijeku

Postoji više sorti špinata, a najgrublja podjela bi bila na onaj obični koji se mora termički obraditi i onaj baby koji možete jesti i sirov kao zasebnu salatu ili kao dodatak drugim sirovim salatama. Neki pripremaju samo špinat na mlijeku koji poslužuju uz pire od krumpira, kuhane hrenovke ili pečena jaja na oko. Istina je da se i od kuhanog, pirjanog ili dinstanog špinata može pripremiti puno više različitih jela i tako navesti djecu da ga zavole.

Obzirom da je smrznuti špinat dostupan cijele godine i jer je već očišćen i dovoljno usitnjen, brzo se priprema bez prethodnog odmrzavanja, omiljena je namirnica zaposlenim majkama, jer su jela od njega gotova za 15 minuta. Na kratko zaprženo brašno na maslacu dodajte kocku ili grumen smrznutog špinata, podlijte s malo mlijeka i promiješajte, pa poklopite, miješajte i dolijevajte mlijeko dok se smrznuti grumen ne otopi. Dodajte zdrobljeni češan češnjaka, naribani muškatni oraščić, sol i papar po okusu i pola čaše slatkog vrhnja.

Špinat s krumpirom na lešo ili na salatu

Grilanom povrću s gljivama dodajte bogatu šaku očišćenog i opranog špinata, promiješajte i poklopite samo na minutu, tek da povene, vaš vegetarijanski ručak će dobiti nov, svježiji okus. Na više načina možete pripremiti špinat s krumpirom na lešo ili na salatu, a možete pripremiti i samo salatu od ocijeđenog kuhanog špinata, treba vam samo malo maslinovog ulja, malo octa i sitno kosani češnjak. Krumpir salata sa kuhanim špinatom je poslastica i nalik je malo salati od blitve.

Gotovi ravioli sa špinatom ili sa špinatom i sirom se mogu naći na policama supermarketa, canelone sa špinatom i sirom možete napraviti sami, kao i savijače sa sirom i špinatom ili sa krumpirom i špinatom, a možete napraviti i pržene rolice punjene špinatom. Špinat s krumpirom na lešo pripremate tako da 3 - 4 krumpira izrezana na kockice kuhate u posoljenoj vodi, pred kraj kuhanja dodajete ovo zdravo zelenje, kuhate još 2 - 3 minute, procijedite, polijete uljem dodate češnjak i vaša lešada je gotova.

Špinat možete kuhati u vodi, na pari ili pirjati

Nema nikakve potrebe za prekuhavanjem špinata, samo ćete tako uništiti njegove nutritivne vrijednosti, nije to grah, katkada ga je dovoljno blanširati (preliti samo kipućom vodom), ovisi o tome kako ga dalje želite pripremati. Osim na mlijeku, špinat možete kuhati u vodi, na pari ili pirjati (dinsktati) ili ga naglo baciti na vok na ostalo skoro gotovo povrće, tek da povene. Dobar je za bezmesna, posna, dijetalna ili vegetarijanska jela, ali dobro se slaže s mesom, ribom, jajima i sirom.

Blanširanje, odnosno držanje špinata u vreloj vodi ograničite na jednu minutu i odmah procijedite. Ako ćete špinat posluživati hladan u kuhanim salatama, nakon blanširanja ili kuhanja ga isperite pod mlazom hladne vode da mu sačuvate lijepu zelenu boju. Kuhanje u posoljenoj vodi ograničite na 2 - 3 minute, to je dovoljno, a i za kuhanje na pari su dovoljne 2 - 3 minute. Pirjanje špinata treba obaviti u 5 - 7 minuta, kod kuhanja smrznotog špinata se sjetite da je već blanširan prije smrzavanja.


Tagovi: