Erozija rožnice – uzrok, simptomi, liječenje

O Caps - za bolji i oštriji vid

Za one koji žele živjeti bez naočala i leća
  • ojačava mišiće oka
  • obnavlja sposobnost prepoznavanja boja, sitnih predmeta i obrisa predmeta
  • štiti mrežnicu od UV zračenja
  • izoštrava noćni vid
  • poboljšava krvotok u očima
  • spriječava razvoj katarakte
  • smanjuje rizik od gubitka vida
  • spriječava degenerativne promjene u mrežnici
  • izoštrava vid
Erozija rožnice - uzrok, simptomi, liječenje

Što je erozija rožnice?

Erozija ili abrazija rožnice je najjednostavnije opisano oštećenje koje se dogodilo na samoj rožnici oka. Rožnicu možemo oštetiti na mnoge načine, a u najčešći oblik oštećenja ubrajamo nepravilnu uporabu kontaktnih leća. Što je zapravo rožnica i kako nastaje njena erozija? Rožnica je naš prozirni, prednji dio oka koji pokriva našu cijelu šarenicu i zjenicu.

Ona je bogata senzibilnim živčanim vlaknima i kao takva je veoma osjetljiva na bilo kakav dodir, što možemo i sami primijetiti ukoliko ste ikada iskusili strano tijelo u oku. Rožnica bez obzira na svoju građu nema krvnih žila i ona se hrani kisikom i hranjivim tvarima koje dobiva iz suza i očne vodice. Erozija rožnice je danas svakako najčešća trauma oka, a radi se zapravo o površinskom oštećenju same epitele rožnice koja nastaje radi određene traume.

Naveli smo kako erozija rožnice najčešće nastaje kao oblik određene traume, ovdje najčešće ubrajamo nepravilno korištenje leća. Može nastati sasvim slučajno ukoliko bilo kakav strani predmet dođe u doticaj s našim okom. Kada dođe do povrijede rožnice prvo ćemo osjetiti blažu bol koja će krenuti postupno povećavati ovisno o veličini oštećene plohe oka.

Erozija rožnice i njeni uzroci i simptomi

Do same erozije rožnice može doći sasvim slučajno i ona se može dogoditi svakome. Najčešći uzroci nastanka erozije rožnice su: Ozljede oka, određena trauma, bolest same rožnice, nepravilno korištenje kontaktnih leća, sindrom suhog oka, disfunkcija Meibomove žlijezde, keratopatija, bakterijske infekcije, dijabetes. Najčešći uzrok je nepravilno korištenje kontaktnih leća kao i iznenadna trauma ili ozljeda oka. Koji su simptomi erozije rožnice?

Erozija rožnice kreće od pojave jake boli u oku. Bol je najviše izražena ujutro pri buđenju nakon što je oko odmaralo cijelu noć. Ostali simptomi mogu biti: Osjećaj da imate strano tijelo u oku, pretjerana osjetljivost na svijetlo, zamagljen vid, jako suzenje očiju, suhe oči. Erozija rožnice se najčešće pojavljuje dva do tri dana nakon što je nastupila određena povreda, no ponekad je potrebno i do nekoliko mjeseci kako bi se određena trauma na oku manifestirala.

Ako je trauma blažeg oblika ona će nestati sama od sebe i neće izazvati neugodnosti u oku, ali ako je trauma na oku teža i ako se pojavljuju poteškoće u vidnom polju tada je potrebno zatražiti stručnu pomoć. Liječničku pomoć je potrebno zatražiti ako se bol u oku povećava, ako oko gubi na vlažnosti, ako dolazi do gubitka vida i ako se pojavljuje iscjedak.

Erozija rožnice i njeno liječenje

Erozija rožnice će se najčešće liječiti s primjenom antibiotskih kapi ili masti kako bi se prevenirala takozvana bakterijska superinfekcija kao i cikloplegija. Primjenom navedenih kapi ili masti dolazi do smanjenja boli. Oštećeno oko će se u većini slučajeva zatvoriti zavojem ili će se preko oka staviti mekana terapeutska leća kako bi se ono zaštitilo od vanjskih utjecaja.

Samo liječenje se može vršiti i uz pomoć umjetnih suza ili gelova. Erozija rožnice će zacijeliti već u nekoliko sati ili dana i neće ostaviti nikakav ožiljak niti druge moguće komplikacije na oku. Važno je naglasiti da postoje slučajevi kada epitel ne zaraste najbolje, što znači da se erozije mogu pojavljivati s vremena na vrijeme. Navedeno stanje nazivamo recidivirajuća erozija i često se pojavljuje na istom mjestu gdje je oko pretrpjelo prvu traumu.

Što onda učiniti? Osobe koje se bore s ponavljajućom erozijom se moraju konzultirati sa svojim oftalmologom kako bi se odradila prednja stromalna punkcija koja će pomoći pacijentu da se riješi neugodnih i ponavljajućih erozija. Kako bi sačuvali zdravlje svojih očiju uvijek ih štitite ako se bavite kakvim fizičkim poslom, izbjegavajte suha okruženja, unosite dovoljno tekućine u tijelo i izbjegavajte često trljanje očiju.


Tagovi:

O Caps - za bolji i oštriji vid

Za one koji žele živjeti bez naočala i leća
  • ojačava mišiće oka
  • obnavlja sposobnost prepoznavanja boja, sitnih predmeta i obrisa predmeta
  • štiti mrežnicu od UV zračenja
  • izoštrava noćni vid
  • poboljšava krvotok u očima
  • spriječava razvoj katarakte
  • smanjuje rizik od gubitka vida
  • spriječava degenerativne promjene u mrežnici
  • izoštrava vid