Znojenje nogu – uzrok i liječenje

Zenidol - protiv gljivica, svraba i pukotina na stopalu

Brzo upija i ne ostavlja tragova na krevetu i odjeći
  • Liječi gljivice stopala i nokta
  • Ublažava svrbež i ljuštenje
  • Eliminira znojenje i neugodan miris
  • Liječi pukotine na petama
  • Jača vaše nokte
 
Znojenje nogu - uzrok i liječenje

Koji su uzroci za znojenje nogu

Stopala su prekrivena znojnim žlijezdama pa znojenje nogu u nepovoljnim uvjetima nije rijetka pojava. Ukoliko vam se noge znoje tokom ljetnih vrućina ne trebate se brinuti, no ukoliko vam se noge znoje tokom cijele godine ili mjesecima kada nema ljetnih vrućina ipak biste trebali razmisliti o uzrocima koji dovode do znojenja nogu i stvaranja neugodnog smrada.

Uzroci koji stvaraju znojenje nogu vrlo često su obuća i čarape koje mogu biti od neprirodnih materijala koje zadržavaju vlagu i sprečavaju prozračnost, te na taj način stvaraju podlogu za razvoj bakterija i gljivica koje će uzrokovati neugodan miris stopala.

Nekontrolirano znojenje ne samo stopala nego i dlanova i pazuha je simptom primarne fokalne hiperhidroze čiji uzrok je unutarnje prirode, odnosno uzroci mogu biti loša prehrana koja ima puno zasićenih masti ili alkohol zbog kojih će se u tijelu nakupljati toksini. Gljivice i bakterijske upale i infekcije su također čest uzrok pojave znojenja stopala i neugodnog mirisa koji se širi stvara vam nelagodu.

Kako spriječiti znojenje nogu

Znojenje nogu može spriječiti prvenstveno pravilnom i redovnom higijenom nogu, ponekad će biti potrebno i nekoliko puta dnevno oprati noge. Izbor čarapa i obuće od prirodnih materijala koje će biti udobne i prozračne spriječit će znojenje nogu i stvaranje neugodnih mirisa koji mogu nastati uslijed pretjeranog znojenja nogu.

Prilikom pranja nogu koje se jako znoje koristite antibakterijski sapun koji će odstraniti bakterije i mikroorganizme sa površine kože, naročito budite pažljivi na području između prstiju. Također, kupke koje sadrže morsku sol ili jabučni ocat djelovat će antibakterijski u kojima ćete namakati svoj stopala. Čarape mijenjajte svakodnevno, a ukoliko je potrebno i češće, kod svakog pranja stopala. Nemojte koristiti obuću koja je zbog znojenja postala vlažna nego je odložite da se osuši.

Odstranite mrtve stanice kože i tvrdi dio kože na stopalima, promijenite prehranu tako da uvedete više povrća i voća, izbacite zasićene masnoće, odreknite se alkohola i drugih toksičnih konzumacija. Prekontrolirajte krvnu sliku jer možda je uzrok nedostatak nekih vitamina i željeza, ali i povišeni kolesterol.

Kako liječiti znojenje nogu

Liječenje nogu koje se pretjerano znoje je moguće uz pomoć sprejeva i krema koji služe za sprečavanje znojenja, a sadrže antimikrobne sastojke koji će djelovati da onemogućavaju stvaranje bakterija i gljivica. Kreme treba namazati i ostaviti da djeluje i upije se u kožu, pa nakon što se upije staviti čarape ili neku obuću. Stopalima je potrebno da budu na zraku i da se vlaga koja se skuplja na stopalima osuši.

Ukoliko je potrebno liječenje za znojenje nogu zbog gljivica najviše će pomoći antimikotičke kreme čije djelovanje je antigljivično a nabavljaju se u ljekarnama uz recept koji će propisati liječnik. Naročito će vam ove kreme pomoći ukoliko se borite sa gljivičnom infekcijom na nogama.

Znojenje nogu koje je posljedica nekih zdravstvenih problema ili nedostatka vitamina bit će potrebno liječiti prvo uzroke, te ublažiti simptome znojenja i neugodnih mirisa nogu koji su se pojavili kao posljedica nekog drugog zdravstvenog problema. No, stoga je potrebno redovito obavljati sistematske preglede kako bi upoznati sa svojim zdravstvenim stanjem.


Tagovi:

Zenidol - protiv gljivica, svraba i pukotina na stopalu

Brzo upija i ne ostavlja tragova na krevetu i odjeći
  • Liječi gljivice stopala i nokta
  • Ublažava svrbež i ljuštenje
  • Eliminira znojenje i neugodan miris
  • Liječi pukotine na petama
  • Jača vaše nokte