Neugodan miris stopala – uzrok i liječenje

Zenidol - protiv gljivica, svraba i pukotina na stopalu

Brzo upija i ne ostavlja tragova na krevetu i odjeći
  • Liječi gljivice stopala i nokta
  • Ublažava svrbež i ljuštenje
  • Eliminira znojenje i neugodan miris
  • Liječi pukotine na petama
  • Jača vaše nokte
 
Neugodan miris stopala - uzrok i liječenje

Neugodan miris stopala uzrokuje neugodnosti

Svaka osoba se znoji, posebice na mjestima gdje ima najviše znojnih žlijezda kao što su područja pazuha, dlanova i stopala. Za razliku od dlanova, stopala su nam većinu vremena pokrivena bar čarapama, a često imamo na sebi i neku obuću zbog čega se stopala teže suše nakon što se oznoje. Kada se tako znoj zarobi u čarapama i cipelama, posebice ako su u doticaju sa sintetičkim materijalom, javlja se neugodan miris stopala. Znoj sam po sebi nema mirisa, no kada se tako zarobi u vlažnom i toplom okruženju, u kombinaciji s postojećim mikroorganizmima na tim površinama tvori neugodan miris stopala. Smrad stopala najčešće nije razlog za uzbunu, no može biti itekako neugodno iskustvo kada morate izuti svoju obuću. Može nastati kao rezultat prekomjernog znojenja i nošenja materijala koji nisu prirodnog porijekla, no isto tako može biti rezultat nekih infekcija te može uzrokovati određene probleme te ćemo u nastavku teksta objasniti kako se riješiti tog problema.

Neugodan miris stopala često je rezultat gljivične infekcije

Neugodan miris stopala vrlo je često rezultat gljivične infekcije. Gljivična infekcija ima višestruke simptome te može rezultirati ispucalom kožom stopala, perutanjem kože na tom području te se u nekim slučajevima mogu pojaviti mjehurići na površini kože. Prekomjerno znojenje stopala u kombinaciji s gljivičnom infekcijom, osim što uzrokuje neugodan miris stopala, može također uzrokovati zdravstvene probleme kao što su atletsko stopalo ili pojavu plantarnih bradavica. Gljivična infekcija može nastati zbog niza uzroka, no najčešći razlozi su nošenje tijesne i sintetičke obuće, loše higijene, no isto tako se mogu pokupiti u prostorijama koje koriste mnogi ljudi kao što su bazeni ili tuševi na mjestima kao što su svlačionice, bolnice i druga slična mjesta. Pojačanom znojenju koje u kombinaciji s gljivicama uzrokuju neugodne mirise stopala pogoduje i loša prehrana koja je prepuna zasićenim mastima te prekomjerno konzumiranje alkohola, što u kombinaciji stvara toksine koji teže izlaze iz tijela i na taj način potiču pojačan znojenje.

Neugodan miris stopala rješava se higijenom

Neugodan miris stopala na prvom se mjestu rješava, da ne kažemo da se liječi, na način da se održava redovita higijena tijela, a posebice područja nogu. Ukoliko se jače znojite, mijenjajte čarape i obuću češće te takve odjevne artikle kupujte od prirodnih materijala. Stopala perite antibakterijskim sapunom i posebice obratite pažnju na područje između prstiju. Nakon pranja, stopala dobro osušite ručnikom te ukoliko je potrebno, na njih stavite puder ili sodu bikarbonu koje će stopala održati suhima što je dulje moguće. Obuću između nošenja obavezno provjetrite i pustite da se osuši kako bi neugodan miris ispario te kako bi se smanjila količina vlage u istima. Ukoliko je neugodan miris stopala uzrokovan gljivičnom infekcijom, nabavite antimikotičku kremu ili otopinu i mažite stopala prema uputama kako bi uklonili gljivice koje zadaju probleme. No u svemu tome je najvažnije održavanje pravilne higijene stopala jer taj korak rješava bar dio problema koji stvara neugodne mirise.


Tagovi:

Zenidol - protiv gljivica, svraba i pukotina na stopalu

Brzo upija i ne ostavlja tragova na krevetu i odjeći
  • Liječi gljivice stopala i nokta
  • Ublažava svrbež i ljuštenje
  • Eliminira znojenje i neugodan miris
  • Liječi pukotine na petama
  • Jača vaše nokte