Značenje i porijeklo prezimena TOMASOVIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena TOMASOVIĆ: Povijest prezimena i njegova geografska rasprostranjenost.

Prezime Tomosović jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj, a nosi ga oko 3.500 osoba. Prezime se najčešće javlja u Dalmaciji, prije svega u okolici Trogira, Splita i Makarske, ali i u drugim dijelovima Hrvatske, poput Zagreba i Osijeka.

Kao i mnoga druga prezimena, i prezime Tomosović potječe od muškog osobnog imena.

U ovom slučaju, riječ je o imenu Toma, koje se u srednjem vijeku često davalo muškoj djeci. Prezime Tomosović nastalo je od imena Toma, uz dodatak sufiksa -ović, koji označava “sin od” ili “potomak od”.

Prema raspoloživim izvorima, prezime Tomosović prvi se put javlja u dokumentima iz 15.

stoljeća, kada su se nositelji tog prezimena pojavili na području Dalmacije. Prezime je vjerojatno nastalo u okolici Trogira, odakle se postupno proširilo na ostale dijelove Dalmacije.

Tijekom povijesti, nositelji prezimena Tomosović bili su zastupljeni u različitim društvenim slojevima.

Neki su se bavili poljoprivredom, drugi ribarstvom ili pomorstvom, a bilo je i pripadnika ovog prezimena koji su se bavili obrtom ili trgovačkim poslovima.

Danas, prezime Tomosović nosi velik broj ljudi diljem svijeta. Osim u Hrvatskoj, nositelji tog prezimena žive u drugim dijelovima Europe, poput Njemačke, Švicarske i Austrije, ali i u Sjevernoj i Južnoj Americi te Australiji. Unatoč tome, prezime i dalje zadržava svoju povezanost s Dalmacijom i pričom o tome kako se nekadašnje muško osobno ime pretvorilo u jedno od najčešćih prezimena u tom dijelu Hrvatske.