Značenje i porijeklo prezimena PIPEK

Imena i Prezimena

Značenje prezimena PIPEK: Odakle potječe?

Prezime PIPEK spada u kategoriju prezimena koja su nastala od nadimaka ili zanimanja. Prema nekim izvorima, prezime PIPEK potječe od srednjovjekovnog zanimanja “pipar” ili “pekar” što u prijevodu znači “začinjavatelj” ili “pekar”. Drugi izvori tvrde da prezime PIPEK dolazi od riječi “pipak” što znači “travnički konj”.

Prema podacima iz Hrvatskog državnog arhiva, prezime PIPEK se najčešće javlja u centralnoj Hrvatskoj, odnosno na području Zagreba i okolice, ali se može pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske.

U prošlosti se prezime PIPEK javljalo i u Sloveniji, a danas se može pronaći i u drugim zemljama poput Njemačke, Austrije i Češke.

Pronađeni su zapisi o prezimenu PIPEK koji datiraju još iz 17. stoljeća, a postoji i nekoliko poznatih osoba s ovim prezimenom kao što su pjesnik i prevoditelj Stjepan Pipek te akademski slikar Zlatko Pipek.

Ukratko, prezime PIPEK potječe od zanimanja ili nadimka te se najčešće javlja na području centralne Hrvatske, a pronalazi se i u drugim dijelovima Europe.