Značenje i porijeklo prezimena DRAGOVIĆ

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena Dragović u Hrvatskoj

Prezime Dragović jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj postoje 5912 osoba s prezimenom Dragović.

Prezime Dragović sastoji se od dvije riječi – “drag” i “ović”.

Riječ “drag” na hrvatskom jeziku znači vrijednost, milina, dragocjenost. Prezime Dragović tako se može prevesti kao “onaj koji posjeduje vrijednost” ili “onaj koji je dragocjen”.

Porijeklo prezimena Dragović prati se još od 15. stoljeća u Podravini, odakle se kasnije proširilo na različite dijelove Hrvatske.

Prema nekim izvorima, prezime Dragović nastalo je od imena Dragutin, koje je bilo uobičajeno u krajevima gdje se prezime pojavilo.

Prezime Dragović često se povezuje s obitelji Dragović iz Dubrovnika, koja je bila jedna od najuglednijih obitelji u Dubrovačkoj Republici. Ova obitelj bavila se trgovinom, brodarstvom i politikom te je svojim utjecajem obilježila povijest Dubrovnika.

U Hrvatskoj se prezime Dragović najčešće pojavljuje u Dalmaciji, Zagrebu, Slavoniji i Gorskom kotaru.

Među poznatim nositeljima ovog prezimena su bili akademik Vlatko Dragović, hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Dragović te književnik i novinar Nikola Dragović.

Prezime Dragović može se pronaći i u drugim zemljama, poput Srbije, Crne Gore i BiH, što ukazuje na to da se prezime proširilo i izvan granica Hrvatske.

Ukratko, prezime Dragović ima vrijednosno značenje te potječe iz Podravine, a proširilo se na različite krajeve Hrvatske i druge zemlje. Mnogi poznati nositelji ovog prezimena obilježili su hrvatsku povijest u različitim područjima.