Značenje i porijeklo prezimena BUKAL

Imena i Prezimena

Značenje prezimena BUKAL: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena BUKAL: Odakle potječe?

Prezime Bukal jedno je od češćih prezimena u Hrvatskoj te se može pronaći diljem zemlje. No, odakle potječe i što znači ovo prezime?

Prema nekim teorijama, prezime Bukal potječe od riječi “bukva”, koja označava drvo bukvu. Ono što također ukazuje na ovu teoriju jest činjenica da se prezime Bukal često javlja u područjima gdje je zastupljena ova vrsta drveća, primjerice u Gorskom kotaru.

Druga teorija govori da prezime Bukal potječe od riječi “buk”, koja označava pijucu ili muškatnu tikvu.

Ova teorija potvrđena je činjenicom da se prezime Bukal često javlja u područjima gdje se uzgaja ova vrsta tikve, poput Podravine.

Također, postoje i teorije koje vezuju prezime Bukal za osobu koja je bila nadležna za skrb nad bukvom ili pijucama te za osobu koja je uzgajala tikve.

U svakom slučaju, prezime Bukal ima dugu povijest te se prvi spomen ovog prezimena datira još u 15. stoljeće. Danas se prezime Bukal može pronaći u različitim oblicima, poput Bukala, Bukalić, Bukovec i slično.

Uz Hrvatsku, prezime Bukal može se pronaći i u drugim zemljama, poput Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Upravo zbog toga što je ovo prezime toliko rašireno, teško je utvrditi precizno porijeklo i značenje ovog prezimena.

No, bez obzira na točno porijeklo i značenje prezimena Bukal, činjenica je da se radi o jednom od češćih prezimena u Hrvatskoj, te da je prisutno u različitim dijelovima zemlje.