Što je željezo u tijelu

Što je željezo u tijelu

Što je željezo u tijelu

Željezo je od velike važnosti za ljudski organizam. Ovaj esencijalni nutrijent ispunjava važne funkcije u tijelu, kao što je prijenos kisika iz pluća u sva tkiva, energetski metabolizam i proizvodnja crvenih krvnih stanica. Unatoč svojoj važnosti, željezo se često zanemaruje, a njegov je nedostatak glavni uzrok anemije. Naime, razlikujemo nekoliko vrsta anemija koje se kvalificiraju kao akutne, kronične i nasljedne. Djeca u fazi odrastanja trebaju više željeza u organizmu, a njegova nedovoljna količina, osim što uzrokuje nelagodu, može dovesti do problema s imunitetom. Za razliku od muškaraca, žene dvostruko češće pate od nedostatka željeza. Razlog tome su menstrualni ciklusi i predmenopauza, gdje je žensko tijelo dosta izloženo ovom nedostatku. Snižene razine ove esencijalne hranjive tvari također se javljaju tijekom trudnoće i dojenja. S druge strane, povišena razina željeza u krvi naziva se hemokromatoza i odnosi se na stanje koje uzrokuje pretjeranu apsorpciju ovog elementa. Višak željeza u krvi može izazvati brojne probleme u jetri, gušterači, srcu, žlijezdama i hormonima.

Željezo u krvi - simptomi anemije

U hemoglobinu, krvnoj plazmi i proteinima ima oko četiri do pet grama željeza. Također, rezervne zalihe ovog esencijalnog elementa postoje u koštanoj srži i jetri. Željezo je neophodno za održavanje normalnog funkcioniranja imunološkog sustava, funkcije mozga, živčanog sustava i proizvodnju energije. Do niskog željeza može doći zbog neadekvatne prehrane, većeg gubitka krvi, kao posljedica jako obilnog menstrualnog ciklusa ili zbog gastrointestinalnog krvarenja. U gotovo 90% slučajeva nedostatak željeza povezan je s nedovoljnim unosom hranjivih tvari u organizam. Iako svatko može imati niske razine željeza u tijelu, skupine koje najviše pogađaju anemija su djeca, tinejdžeri, trudnice i starije osobe. Simptomi nedostatka željeza mogu dovesti do gubitka apetita, glavobolje, stalnog umora, letargije, osjećaja opće slabosti, ubrzanog rada srca, nedostatka fizičke snage, otežanog disanja, blijede kože, razdražljivosti, promjena raspoloženja, tjeskobe. Kada je željezo nizak, u kroničnom stanju to se očituje pojačanim umorom, promjenama na kosi i noktima te manjkom koncentracije. U situaciji nedostatka željeza uzrokovanog naglim gubitkom krvi, javljaju se simptomi poput nesvjestice i vrtoglavice.

Kako povećati željezo u krvi

Za pouzdanu dijagnozu nedostatka željeza potrebno je napraviti krvne pretrage. Na temelju krvne slike liječnik će procijeniti količinu željeza, proteina i vitamina. Količina crvenih krvnih zrnaca, kao i niske vrijednosti hemoglobina, pokazatelji su niske razine željeza u krvi. Liječenje ovisi o uzroku i uključuje vraćanje normalne razine hemoglobina i crvenih krvnih stanica. U mnogim slučajevima rješenje je uravnotežena i raznolika prehrana koja sadrži željezo. Od crvenog mesa preporučuje se govedina, svinjetina, jetra, iznutrice i bijelo meso. Najbolja opcija kada je u pitanju tamno lisnato povrće je kelj, špinat, špinat, zatim kupus, grah, kao i cikla. Preporučuju se i sjemenke, orašasti plodovi, kesteni, orasi, žitarice od pšeničnog i kukuruznog brašna. Način na koji svakodnevno pripremate hranu također može promijeniti količinu željeza koju će vaše tijelo apsorbirati. Konzumacija soka od naranče uz doručak koji sadrži željezo olakšat će apsorpciju ovog elementa. Ali ako pijete kavu uz ovaj doručak, tada će količina apsorbiranog željeza biti manja. Prema preporuci liječnika mogu se koristiti i dodaci prehrani u obliku kapsula, tableta i sirupa. Ovisno o nalazima krvne slike, ako se radi o anemiji, provode se dodatne pretrage kako bi se utvrdio uzrok ovakvog stanja.


Tagovi: