Zašto su krastavci gorki

Zašto su krastavci gorki

Gorki krastavci vam stvarno mogu zagorčati i ručak i život

U narodu se vjeruje da su za gorke krastavce kriva sušna i vrela ljeta, neki uzgajivači tvrde da im jednako ne odgovara ni vlažno i hladno vrijeme, neki tvrde da su samo starinske sorte podložne gorčini, a da hibridi nisu nikada gorki. Pozabavit ćemo se malo uvjetima uzgoja, jer gorki krastavci vam stvarno mogu zagorčati i ručak i život. Ono što se zasigurno zna da gorčinu u krastavcu stvara alkaloid cucuritacin koji je prirodni sastojak u svim sortama.

Nekada su domaćice mislile da su krastavci gorki samo na svojim krajevima, pa su rezale i bacale okrajke dok nisu došle do manje gorkog dijela, a vjerovale su i da su gorki neposredno ispod kore pa su ih deblje gulile, ali tako su samo najveći dio krastavca bacile. Tako oguljene i ogoljene krastavce bi narezale na što tanje šnitice i dobro ih posolile, pustile ih da odstoje i puste svu vodu iz sebe, zatim ih iscijedile i začinile u nadi da je najveći dio gorčine izašao iz njih.

Krastavci ne vole sušu, visoke temperature i hladnu vodu

Zna se da krastavce treba zalijevati ako želimo ubirati njihove plodove. Zna se da krastavci ne vole sušu, visoke temperature i hladnu vodu, sve ih to šokira i stvara gorčinu. Zato se krastavci za suhih i žarkih ljeta zalijevaju rano ujutro ili kasno navečer i to po mogućnosti kišnicom ili odstajalom vodom, svaki drugi način će ih šokirati i biti će gorki, jer izgleda da upravo ti šokovi aktiviraju alkaloid cucuritacin koji stvara gorčinu u krastavcu.

Na internetu se može naći mnogo ideja kako taj alkaloid "izmusti" iz krastavaca, no to je sve nalik starinskom izvlačenju vode iz krastavaca solju, ne izvuče se sva gorčina. Uz to je u gastornimiju uvedena praksa rezanja krastavaca, tikvica i patlidžana zajedno sa korom, to su prihvatljive ideje samo ako krastavac nije gorak. Inače ovaj gorki alkaloid u krastavcima je dio njihovog obrambenog mehanizma protiv nametnika i njihovih prirodnih neprijatelja, koji ih izbjegavaju zbog gorčine, pa sjeme krastavaca može na miru dozreti.

Nisu svi krastavci jednako gorki

Uzgajivači nastoje izabrati zdrave sadnice biranih sorti, pripremiti rahlo tlo i općenito stvoriti što povoljnije uvjete za uzgoj krastavaca bez gorčine. No, nisu svi krastavci jednako gorki, navodno su stvoreni hibridi koji uopće ne proizvode ovaj gorki alkaloid, iako se to ne može tvrditi za sve hibride. Krastavac ne podnose sjenu, ali ni direktnu izloženost suncu, ali pripada porodici tikvi i dobro uspijeva između kukuruza (ni previše sunca, ni previše hlada) kao i druge tikvice i bundeve.

Krastavci se pri uzgoju ne smiju gnojiti stajskim gnojivom jer ono potiče proizvodnju cucuritacina od kojeg postaju gorki. Tlo mora biti rahlo, jer glinena i zbijena tla su dodatni stres krastavcima, a vidimo da stresovi i šokovi aktiviraju proizvodnju ovog gorkog alkaloida u njima. Uzgoj krastavaca bez gorčine u plastenicima uspijeva samo ako imaju ugrađene regulatore topline, najniža dnevna temperatura ne bi smjela biti niža od 20, a noćna od 18 stupnjeva. Ako su izloženi propuhu ili temperaturama višim od 28 stupnjeva bit će gorki.


Tagovi: