Zašto se znojimo

Zašto se znojimo

Što je znoj i zašto se znojimo?

Znojenje je fiziološki proces kojim tijelo regulira temperaturu i uklanja otpadne tvari, a uključuje proizvodnju i oslobađanje tekućine, znoja, iz znojnih žlijezda. Postoje dvije glavne vrste znojnih žlijezda, a to su ekrine, koje su raširene po cijelom tijelu i proizvode vodeni znoj bogat vodom i solima, te apokrine, smještene u područjima s folikulima dlake, koje proizvode gušći znoj bogat lipidima i proteinima. Znoj se sastoji od vode, minerala (natrij, kalij, kalcij, magnezij), uree, amonijaka, laktata, lipida i proteina. Zašto se znojimo je kako bi se regulirala tjelesna temperatura, uklonili otpadne tvari i zaštitila koža. Na znojenje utječu tjelesna aktivnost, temperatura okoline, emocionalno stanje, prehrana i hormonalne promjene. Zašto se znojimo je kako bismo regulirali temperaturu tijela i oslobodili višak topline, a to je normalan i zdrav proces. No, abnormalno znojenje može ukazivati na zdravstvene probleme kao što su hiperhidroza odnosno pretjerano znojenje, anhidroza odnosno smanjena sposobnost znojenja i noćno znojenje koji nastaje kao simptom infekcija, hormonalnih poremećaja ili nuspojava lijekova.

Kako nastaje znoj i zašto se znojimo?

Znoj nastaje u znojnim žlijezdama koje se nalaze unutar kože. Znojenje započinje kada termoregulacijski centar u mozgu, hipotalamus, detektira porast tjelesne temperature ili emocionalni stres. U odgovoru na te signale, živčani sustav aktivira znojne žlijezde. Ekrine znojne žlijezde su rasprostranjene po cijelom tijelu, posebice na dlanovima, tabanima, čelu i prsima, te proizvode znoj koji se sastoji od vode i elektrolita poput natrija i klorida. Taj znoj izlazi na površinu kože kroz znojne kanale i isparava, što hladi tijelo. Apokrine znojne žlijezde su smještene u područjima s većom koncentracijom folikula dlake kao što su pazusi i prepone, te se aktiviraju tijekom emocionalnog stresa i proizvode znoj bogat lipidima i proteinima. Apokrini znoj sadrži miris zbog djelovanja bakterija koje razgrađuju komponente znoja na koži. Zašto se znojimo je zbog termoregulacije, te pomaže u detoksikaciji tijela izlučivanjem otpadnih tvari poput uree i amonijaka. Znoj sadrži i antibakterijske peptide koji pomažu u zaštiti kože od mikroorganizama. Također, zašto se znojimo je kako bi se regulirala ravnoteža tekućine i elektrolita u tijelu.

Zašto se znojimo uopće?

Zašto se znojimo je kako bi tijelo reguliralo svoju temperaturu, održavao ravnotežu tekućina i elektrolita te uklonio otpadne tvari. Primarni razlog zašto se znojimo je zbog termoregulacije. Kada se tjelesna temperatura povisi zbog vanjskih uvjeta, tjelesne aktivnosti ili stresa, hipotalamus u mozgu aktivira znojne žlijezde. Ekrine znojne žlijezde, smještene diljem tijela, luče znoj koji se sastoji uglavnom od vode i elektrolita, a isparavanje tog znoja s površine kože pomaže u hlađenju tijela. Osim termoregulacije, znojenje ima ulogu u detoksikaciji jer putem znoja izlučujemo otpadne tvari poput uree i amonijaka. Apokrine znojne žlijezde, koje se nalaze u područjima s većom koncentracijom folikula dlake kao što su pazusi i prepone, aktiviraju se tijekom emocionalnog stresa i proizvode gušći znoj bogat lipidima i proteinima, koji bakterije na koži mogu razgraditi, stvarajući karakterističan miris. Emocionalni stres, strah, tjeskoba ili uzbuđenje također mogu stimulirati znojenje, posebno apokrinih žlijezda. Osim toga, hormonske promjene, poput onih tijekom puberteta ili menopauze, mogu utjecati na količinu znojenja. Također, prehrana, konzumacija začinjene hrane i pića s kofeinom može povećati znojenje. Znojenje ima i zaštitnu funkciju jer znoj sadrži antibakterijske peptide koji pomažu u zaštiti kože od mikroorganizama.


Tagovi: