Kada posjetiti endokrinologa

Kada posjetiti endokrinologa

Što je endokrinolog?

Endokrinolog je liječnik specijaliziran za proučavanje i liječenje endokrinoloških poremećaja i bolesti. Endokrinologija se bavi endokrinim sustavom, što uključuje endokrine žlijezde, odnosno žlijezde s unutarnjim izlučivanjem, i hormone koje proizvode. Endokrine žlijezde uključuju štitnjaču, nadbubrežne žlijezde, gušteraču, hipofizu, epifizu, paratireoidne žlijezde i gonade, odnosno jajnici i testisi. Endokrinolog može postaviti dijagnozu te preporučiti tretman liječenja i raznih bolesti vezanih uz endokrine žlijezde, kao što su bolesti štitnjače, dijabetes, poremećaj nadbubrežnih žlijezda, poremećaji rasta, poremežaj reproduktivnog sustava, poremećaji metabolizma kostiju i druge hormonske neravnoteže. Koristi različite dijagnostičke postupke, uključujući analize krvi radi mjerenja razine hormona, radiološke pretrage i druge testove kako bi postavio dijagnozu i razvio odgovarajući plan liječenja. Liječenje može uključivati upotrebu hormonske terapije, promjene u načinu života, prehrani i vježbanju te praćenje pacijenata kako bi se osiguralo da se hormonalna ravnoteža održava na odgovarajućoj razini. Ujedno, surađuje s drugim specijalistima u rješavanju kompliciranih medicinskih problema i bolesti koje uključuju hormonalne poremećaje.

S čime se bavi endokrinolog?

Endokrinolog je specijalist za dijabetes, što uključuje dijabetes tip 1 i 2 te gestacijski dijabetes. Oni pomažu u dijagnosticiranju dijabetesa, prate i kontroliraju razinu šećera u krvi te razvijaju planove liječenja, uključujući upotrebu inzulina, oralnih antidijabetičkih lijekova, prehranu i vježbu. Primarno tretira poremećaje štitnjače, uključujući hipotireozu (smanjena funkcija štitnjače) i hipertireozu (povećana funkcija štitnjače). Liječenje može uključivati terapiju hormonima štitnjače i praćenje pacijenata. Također se bavi poremećajima nadbubrežnih žlijezda, uključujući bolesti poput Cushingovog sindroma i Addisonove bolesti. Liječnik isto tako tretira poremećaje gušterače uključuje bolesti poput dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2, kao i pankreatitisa i ostalih poremećaja gušterače, te poremećaje povezanim s hormonima reproduktivnog sustava, uključujući nepravilnosti menstrualnog ciklusa i neplodnost. Također se bavi drugim hormonskim poremećajima i bolestima, uključujući poremećaje metabolizma kostiju, bolesti hipofize, poremećaje spolnih hormona i druge. Endokrinolog koristi dijagnostičke testove poput analiza krvi za mjerenje razine hormona, radioloških pretraga i drugih postupaka kako bi postavio dijagnozu. Liječenje obično uključuje hormonsku terapiju, promjene u načinu života, prehrani i vježbanju te praćenje pacijenata kako bi se osiguralo da se hormonalna ravnoteža održava na odgovarajućoj razini.

Kada se treba posjetiti endokrinolog?

Endokrinologa trebate posjetiti kada imate simptome ili stanja koja ukazuju na moguće hormonske poremećaje ili bolesti povezane s endokrinim sustavom. Ako imate simptome dijabetesa kao što su česta žeđ, često mokrenje, umor, promjene u težini ili visok krvni tlak, trebali biste se konzultirati s endokrinologom. Ako već imate dijabetes, redovito trebate posjećivati endokrinologa radi praćenja i upravljanja stanjem. Ako primijetite simptome poput umora, povećanja ili smanjenja tjelesne mase, promjena raspoloženja, promjena u tjelesnom temperaturom, problema s kožom ili vratnim promjenama, endokrinolog Vam može pomoći. Kod poremećaja rada nadbubrežne žlijezde, se mogu pojaviti simptomi kao što su visoki krvni tlak, povećana razdražljivost, promjene u težini i promjene u koži. Endokrinologa se treba posjetit ako patite od bolesti kao što su osteoporoza. Ukoliko imate problema s menstrualnim ciklusom, plodnošću, sindromom policističnih jajnika ili drugim problemima povezanim s hormonima reproduktivnog sustava, endokrinolog Vam može u tome pomoći. Kod problema s rastom i razvojem Vašeg djeteta, trebate posjetiti endokrinologa.


Tagovi: