Zašto se lav zove kraljem životinja

Zašto se lav zove kraljem životinja

Zašto se lav zove kraljem životinja, zbog moći, hrabrosti i snage

U heraldici i grboslovlju mnogih vladarskih kuća lavovi zauzimaju počasno mjesto kao simboli moći i prvenstva vladarske loze, mnogi vladari, pape, ali i obični ljudi su nosili ime lav, a osmi znak zodijaka je također lav. Znamo da na zemlji ima većih životinja od lava, zato se i pitamo zašto se lav zove kraljem životinja, zbog moći, hrabrosti i snage, ali i zbog dostojanstvenog držanja, kojem njegova dominacija nimalo ne šteti ugledu u čoporu i njegovom okruženju.

Nedvojbeno je da njegova impozantna pojava, sa kraljevskom grivom oko vrata ima nešto kraljevsko u sebi. Zašto se lav zove kraljem životinja, zato što hrabro i odlučno vodi i štiti svoj čopor, odvažno se suočava sa svakom opasnošću, uvijek je spreman po svaku cijenu zaštititi svoj čopor. Lavovi pokazuju taktičke i liderske sposobnosti u uspostavljanju teritorijalne dominacije, ali na isti načun održava i red u čoporu. Kad kralj riče sve oko njega šuti, to je ta njegova vladarska snaga i moć.

Ako je tigar veća mačka, zašto se lav zove kraljem životinja

Slon je najveća kopnena životinja, lav jek druga mačka po veličini u prirodi, od njega veća mačka je tigar. No, ako je tigar veća mačka, zašto se lav zove kraljem životinja, prije svega zbog vidljivih oznaka muževnosti kojih kod drugih životinjskih vrsta nema, barem ne na prvi pogled. Samo lav ponosno nosi svoju kraljevsku grivu kao vidljivu oznaku muževnosti i snage, lavice je nemaju niti je trebaju dok ih štiti i čuva, kao ostale pripadnike čopora.

U čoporima lavova je više lavova i lavica koji zajedno žive i love, ali je samo jedan vođa čopora. Zna se da su lavice spretnije i hitrije u lovu, ali vanjskim opasnostima za čopor se suprostavlja vođa čopora, eto zašto se lav zove kraljem životinja. Ove velike mačke žive u Africi i Indiji, aktivne su danju, ali love u sumrak i noću, love jelene, bizone, antilope, pa čak i žirafe, mogu trčati brzinom od 80 kilometra na sat, ali samo kraće dionice.

Mitologija objašnjava zašto se lav zove kraljem životinja

Rika lavova se rasprostire i do osam kilometra oko mjesta sa kojeg riče, a svojom rikom tjera sve uljeze sa svog teritorija. Mitologija objašnjava zašto se lav zove kraljem životinja, ta divlja mačka je prisutna u mnogim starim kulturama i religijama. U grčkoj mitologiji lav kojeg je ubio Herkul je postao simbol Herkulove hrabrosti i snage, u egipatskoj mitologiji lav je povezan sa bogom sunca i statue lavova su simbol božanske moći, u zodijaku je lav također solarni znak.

Statue sfinge prikazuju biće s lavovskim tijelom i ljudskom glavom. U hinduizmu je lav povezan sa vrhovnim božanstvom bogom Višnuom i također se prikazuje kao polučovjek i polulav. U bibliji se također lav prikazuje kao simbol Božje moći, a u tarotu karta Snage je uvijek ilustrirana ženom koja uz sebe ima ukroćenog lava. Eto zašto se lav zove kraljem životinja, snaga kojom je obdaren se smatra božanskom i to ga i povezuje sa duhovnim svijetom.


Tagovi: