Horoskopski znakovi

Horoskopski znakovi

Vodić kroz članak

  1. Horoskopski znakovi zapadne astrologije
  2. Horoskopski znakovi elemenata vatre i zraka
  3. Horoskopski znakovi elemenata zemlje i vode

Horoskopski znakovi zapadne astrologije

Zapadna astrologija definira proučavanje planeta prema položaju Sunca i utjecaj ostalih planeta na kretanje Sunca. Stari astrolozi su ustanovili da promjene godišnjih doba i izmjene dana i noći su povezane sa kretanjem Sunca oko ekliptike mogu podijeliti na dvanaest jednakih dijelova koji traju tridesetak dana.

Grčki filozofi su još u 5 st. prije Krista su ustanovili da postoje četiri osnovna elementa voda, zrak, vatra i zemlja koji su kasnije povezani sa čovjekom kao razum, osjećaji, svijest i tijelo. Prema tome su zapadnjački astrolozi podijelili horoskop, tj. horoskopske znakove kao vatrene, zemljane, zračne i vodene.

Horoskopski znakovi vatre su sljedeći znakovi ovan, lav i strijelac, zemljani su znakovi jarac, djevica i bik, zračni su znakovi blizanci, vodenjak i vaga, a vodeni su znakovi ribe, škorpion i rak. Ova četiri osnovna elementa utječu na karakteristike horoskopskih znakova, te njihove međusobne odnose. Horoskopski znakovi zraka i vode su većinom ekstrovertirani i vole se širiti, penjati u svakom pogledu, dok su znakovi zemlje i zraka introvertirani i tretirani kao silazni.

Horoskopski znakovi elemenata vatre i zraka

vatra i zrak elementi horoskopa

Horoskopski znakovi koji pripadaju elementima vatre i zraka, osim što su unutar svog elementa kompatibilni, mogu se dobro povezati i sa znakovima drugog elementa jer zrak potiče vatru, a vatra prodire u zrak.

Elementima vatre pripadaju lav od 24.07. do 22.08., ovan od 21.03. do 20.04., te strijelac od 22.11 do 21.12. Zajednička karakteristika vatrenim znakovima je da su jako temperamentni, strastveni, pomalo divlji, vatreni kakva je i sama vatra. Spontanost, izražena ekstrovertiranost, velika impulzivnost, snažna intuicija, visoka energičnost, jako vodstvo i vizionarstvo također su karakteristike ova tri znaka. Pojedinačno svaki od ova tri znaka ima svoje karakteristike: lav voli biti u centru pažnje, teatralnost i drama im nije strana, a imaju i veliko srce. Ovan je okarakteriziran inovativnostima, snažnim vodstvom i velikom odlučnosti. Strijelac je veliki entuzijasta koji voli promjene sa velikim smislom za humor.

Kada je u pitanju horoskop, elementima zraka pripadaju blizanci od 22.05. do 21.06., vage od 23.09. do 23.10., te vodenjak od 21.01 do 19.02. Horoskopski znakovi koji pripadaju zračnim imaju svoje zajedničke karakteristike od kojih je najznačajnija da su vrlo orijentirani intelektu, gdje daju uvijek prednost logike nad osjećajima. Komunikacija je nešto što im je izrazito važno, jako su znatiželjni, vrlo simpatični i trude se svidjeti drugima. Vage su prilično oštroumne osobe koje vole osvajati svojim šarmom, te elegancijom, stalno balansiraju između razuma i osjećaja, jako vole društvo i vrlo su direktne. Blizanci su jako puni entuzijazma, vrlo radoznali, izrazito komunikativni i vole društvo, prilagodljivost ovih intelektualaca je izražena, a mogu biti i nemirni, ali i napeti. Vodenjaci su jako društveno orijentirani, oni su duboki mislioci koji vole pomagati drugima, ponekad su ćudljivi i teško prihvaćaju kritike na svoj račun.

Horoskopski znakovi elemenata zemlje i vode

zemlja voda elementi horoskopa

Elementi zemlja i voda međusobno se nadopunjuju, voda hrani zemlju, zemlja pruža utočište vodi koja neprekidno kruži. Pa se tako i ove dvije grupacije horoskopskih znakova međusobno bolje razumiju i komuniciraju.

Elementima zemlje pripadaju biku od 20.04. do 21.05., jarac od 22.12 do 20.01., te djevica od 23.08. do 22.09. Horoskopski znakovi koji pripadaju elementu zemlji imaju zajedničke karakteristike velike ozbiljnosti, dosta savjesnosti, puno racionalnosti, poprilično strpljivosti, vrlo su praktični, ali i tvrdoglavi, imaju nedostatak mašte, gotovo uvijek ne vole promjene, a ponekad su i konzervativni. Uz sve navedeno bikovi su još i jako prizemljeni, vole završiti započeto, jako ambiciozni i vole pomagati potrebitima. Djevice su izrazito oprezne i pridaju pažnju svakom detalju što će analizirati do najsitnijeg procesa, uvijek su povučene i suzdržane, ponekad im nedostaje mašte i samopouzdanja. Jarac je jako ozbiljan uz to i ambiciozan, tradicionalan i teži napretku, upornošću, čvrstoćom i neumoljivosti postiže ciljeve.

Elementima vode pripadaju ribe od 20.02. do 20.03., škorpion od 24.10. do 22.11., te rak 22.06. do 23.07. Horoskopski znakovi vode su izrazito smireni, vrlo emotivni, brižni prema ljudima koji ih okružuju, vole biti kreativni, suosjećajni prema svima, intuicija im je jako važna, ali uz dozu manjka samopouzdanja, vrlo osvetoljubivi i ponekad preosjetljivi. Iako su ribe dosta osjećajne, vrlo tajnovite, orijentirane intuiciji, među njima ima pravih boraca, nesebični su i jako vole pomagati drugima. Škorpioni su poznati po svojoj nepovjerljivosti, izraženoj ljubomori, velikoj tajnovitosti, vole skrivati osjećaje, ali oni su jako hrabri, nerijetko su najbolji prijatelji, vrlo strastveni i lako rješavaju probleme. Rakovi se vole voditi srcem i osjećajima, nedostaje im obrambeni stav da sebe zaštite, kad daju savjet vjerujte da je to najbolji savjet, jake emocije i velika empatija ih vodi da budu privrženi ljudima iz svoje okoline.
Tagovi: