Horoskop

Astro

Horoskop

Horoskop povijest i njegovo značenje

Kada pričamo o horoskopu, trebamo znati da horoskop i astrologija nisu isto. Astrologija je disciplina koja proučava međusobni utjecaj planeta, njihovih položaja i kretanja. Horoskop je astrološka karta prema položaju planeta u trenutku rođenja osobe za koju se astrološka karta veže.

Vjeruje se da su horoskopski znakovi kao i sami horoskop nastali u 5-tom stoljeću prije Krista kada se položaj planeta počeo povezivati sa događanjima u ljudskim životima i njihovim sudbinama. Upravo su dvije najvažnije planete Sunce i Mjesec koje određuju horoskopski znak prema datumu rođenja osobe. Kako ima dvanaest mjeseci u godini tako su definiranih i dvanaest horoskopskih znakova. Prvi poznati astrolozi koji su se bavili i drugim znanostima osim proučavanja zvijezda i planeta su Galileo Galilei, Nostradamus, te prije njih grčki Ptolomej.

Horoskopsko značenje ukazuje na neke glavne karakteristike osobe, događaje koji bi se mogli dogoditi osobi, sudbinu koja se sprema. Iako danas uglavnom čitanje horoskopa služi za zabavu, astrološka disciplina može pomoći da se neki negativni utjecaji izbjegnu ili barem ublaže.

Svi horoskopski znakovi

horoskopski znak ovan

Horoskop Ovan

21.03. – 20.04.

horoskopski znak lav

Horoskop Lav

24.07. – 22.08.

horoskopski znak strijelac

Horoskop Strijelac

22.11. – 21.12.

horoskopski znak bik

Horoskop Bik

20.04. – 21.05.

horoskopski znak djevica

Horoskop Djevica

23.08. – 22.09.

horoskopski znak jarac

Horoskop Jarac

22.12. – 20.01.

horoskopski znak blizanci

Horoskop Blizanci

22.05. – 21.06.

horoskopski znak vaga

Horoskop Vaga

23.09. – 23.10.

horoskopski znak vodenjak

Horoskop Vodenjak

21.01. – 19.02.

horoskopski znak rak

Horoskop Rak

22.06. – 23.07.

horoskopski znak škorpion

Horoskop Škorpion

24.10. – 22.11

horoskopski znak ribe

Horoskop Ribe

20.02. – 20.03.

Horoskop vrste

Kako se astrologija razvijala stoljećima još od doba Hipokrata, tako su se razvijali i razni smjerovi astrologije. Međutim svima je zajedničko proučavanje utjecaja položaja i kretanja planeta koje imaju na ljude al i na prirodne pojave i bića na Zemlji.

Zasigurno vam je poznat termin kineski horoskop, arapski horoskopi, te horoskopi po znakovima zodijaka, možda ste čuli i za keltske horoskope, japanske horoskope. Drevni su narodi razvijali načine analiza planeta i tako stvarali svoje verzije horoskopa. Asteci su razvili aztečke horoskope, Japanci Kigaku japanske horoskope, Druidi druidske horoskope. Razlikuju se i zapadni horoskopi od Jyotisha koji je indijska astrologija.

Postoje i horoskopi koje astrolozi izrađuju sa određenom namjenom tumačenja, kao na primjer horarni u kojem se postavlja određeno pitanje i dobiva odgovor, natalni horoskopi koji tumače životni put s obzirom na položaj planeta i astroloških kuća prema mjestu i datumu, te satu rođenja. Usporedni horoskopi tumače odnose dviju osoba na temelju njihovih natalnih horoskopa. Elekcijski horoskop ukazuje na točno određeni trenutak za kretanje u neki životni izazov točno određene osobe. Pa tako postoji i mundani dio astrologije koji se bavi analizom utjecaja planeta na čitave narode, države, prirodne nepogode, gradove i slično.

Horoskop danas

Danas uglavnom ljudi koji prate tumačenja svog horoskopskog znaka čitaju dnevne, tjedne, mjesečne, godišnje horoskope. U časopisima ili web stranicama koji se bave objavom horoskopskih tumačenja mogu se pronaći razni oblici praćenja za svaki horoskopski znak.

Kako i sam naziv kaže horoskopski se znak prati na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj ili godišnjoj razini. Ova tumačenja su vezana za općenite karakteristike pojedinog znaka za period za koji se donosi horoskop prema kretanju i položaju planeta. Naime, položaj i kretanje planeta ima različite utjecaje na horoskopske znakove. Ono što je dobro za Vagu, možda nije dobro za Bika ili može biti iznimno dobro za Ribu. Uobičajeno se tumače četiri osnovna područja ljudskog života: ljubav, zdravlje, posao i financije. Ponekad su posao i financije spojene u jedno pa se prate tri područja.

Osobe koje horoskop zanima zasigurno su zatražili i natalne horoskope koje će vam stručni astrolog izraditi uz tumačenje kako biste razumjeli što znači svaki položaj i svako kretanje planete kroz 12 astroloških kuća, te kakav to utjecaj ima na vaš život, periode života, posao, financije, brak, ljubav, zdravlje, odnose sa ljudima, putovanja i još puno toga.
Tagovi: