Zašto mi se stalno spava

Zašto mi se stalno spava

Kroničan umor uz normalno spavanje

Umor koji tokom tjedna osjećate ne prestaje niti vikendom već se osjećate da vam je potrebno sna i odmora iako vaše spavanje traje dulje od sedam sati. Takvo stanje traje ne tjednima, već se produžilo na nekoliko mjeseci, možemo reći da se radi o sindromu kroničnog umora. Uzroci vašeg kroničnog umora mogu biti različiti, osim toga što vam se stalno spava mogu se pojaviti i drugi simptomi kao što su bolovi u mišićima, simptomi koji su slični gripi, natečeni limfni čvorovi, natečeni zglobovi, a javljaju se problemi s pamćenjem i koncentracijom.

Svako večer idete ranije spavati, te imate prostora za spavanje od osam sati, no ujutro se budite umorni kao da ste cijelu noć kopali, te se tokom dana ne možete suzdržavati od zijevanja i oči su vam jedva otvorene. Kako bi se utvrdio pravi uzrok potrebno je prvenstveno napraviti kompletnu pretragu krvi zajedno sa hormonima šitinjače. Ovi nalazi će ukazati ukoliko postoji uzrok vašeg umora u nekom poremećaju u tijelu.

Fizički zdravstveni uzrok za nedovoljno spavanje

Nakon dobivenih nalaza kompletne krvne slike, te nalaza hormona štitnjače dijagnoza će biti jasnija zašto vam se stalno spava i nikako da nadoknadite spavanje. Anemija je jedna od vrlo čestih uzroka kroničnog umora, predstavlja nedostatak željeza u organizmu, a često se javlja kod žena naročito u menopauzi, ali i mlađih žena. U dogovoru s liječnikom možete uzimati dodatak prehrani željeza ili promijeniti prehranu u koju ćete dodati namirnice bogate željezom, crveno meso, mahunarke, zeleno lisnato povrće, cjelovit žitarice, te sušeno voće. Moguće je da u tijelu nedostaje i magnezija, pa je to uzrok umoru.

Pojava nedijagnosticiranog dijabetesa također će uzrokovati nedostatak energije, što će se vidjeti na krvnoj slici kao povećani šećer. Poremećaj rada tiroidne žlijezde koja upravlja metabolizmom, te određuje kojom brzinom će se hrana pretvarati u energiju, hipotireoidizam će rezultirati općom slabosti i tijelo će tražiti produženo spavanje. Hormoni štitnjače TSH, T3 i T4 ukoliko se nedovoljno izlučuju izazuvaju umor tijela.

Noćna apneja kod koje tokom spavanja postoje kratki prekidi disanja poremećuju noći odmor, te se osoba iako je spavala osam ili više sati ujutro budi umorna još je jedan od uzroka umora. Također poremećaji u radu srca srčane funkcije mogu biti uzrok umoru i stalno osjećaju potrebe za snom.

Mentalni i ostali uzroci za nedovoljno spavanje

Mentalni uzroci poput depresije mogu rezultirati kontinuiranim umorom i potrebom da produžite spavanje. Ukoliko se radi o dijagnosticiranoj depresiji liječnik će vam propisati terapiju lijekova od kojih će vam se još više spavati jer neki od njih djeluju umirujuće i smirujuće na mozak. Mentalno zdravlje jednako je važno kao i fizičko zdravlje tijela, možda čak i važnije jer snaga uma može ono što tijelo ne može reklo bi se u narodu. Stres kojim ste okruženi tokom dana, emocionalne krize, duševne traume uslijed gubitka drage osobe, gubitka posla, ozbiljne zdravstvene dijagnoze, mogu itekako utjecati na vaše spavanje. Vaša podsvijest radi iako vi toga niste svjesni, možda mislite da ste neku situaciju prebrodili, no podsvijest vas vraća i utječe na vaš san.

Loše prehrambene navike u kojima u tijelo ne unosite potrebne hranjive tvari odrazit će se na organizam, naročito ako šećerom i slatkim jelima nastojite dobiti potrebnu energiju što je kratkotrajno. Promjenite prehrambene navike i u svoju prehranu uvedite voće, povrće, cjelovite žitarice, ribu, kombinirajte šaroliku hranu. Također netolerancija na neke namirnice može biti uzrok umora i nedostatka sna jer tijelo ne uspijeva provariti hranu koju ne tolerira.

Uklonite elektroničke uređaje iz svoje spavaće sobe iako velika većina voli zaspati uz televizor, televizoru, mobitelu, kompjuteru nije mjesto u spavaćoj sobi zbog zračenja čak i kada su oni u sleep modu. Te svakako izbjegavajte nasilne sadržaje prije spavanja jer vam pred san nisu potrebna takva uzbuđenja.


Tagovi: