Zašto menstruacija urani

Zašto menstruacija urani

Što kada menstruacija urani?

Menstrualni ciklus se razlikuje od žene do žene. Uranjena menstruacija nije znak za uzbunu, osobito ako uzmemo u obzir da razni utjecaji mogu odrediti trajanje ciklusa. Koliko traje ciklus? Smatra se kako je 28 dana normalno trajanje ciklusa, no normalno je da ono varira, što znači da on može trajati od 21 do 35 dana. Kada je potrebno zabrinuti se? Onda kada menstrualni ciklus redovito traje kraće od 21 dana. Prijevremena menstruacija uglavnom nije razlog za pretjeranu brigu, no poželjno je istražiti u čemu je riječ.

Što zapravo utječe na redoviti ciklus? Brojni faktori. Ona može uraniti ili zakasniti radi stresa, određenih terapija, raznih zdravstvenih stanja. Što učiniti kada vam ciklus urani? Ako ciklus urani jedan mjesec, zanemarivo je. Ukoliko ciklus redovito dolazi ranije, tada je poželjno da zakažete termin kod ginekologa i da ga upoznate sa svojom rutinom i zdravljem. Ponekad je uranjeni ciklus znak policističnih jajnika, i upravo zato su redoviti ginekološki pregledi važni.

Ovo su najčešći razlozi zašto je menstruacija uranila

Potencijalni razlozi za uranjenu menstruaciju su: Stres - Znamo kako stres utječe na naše sveukupno zdravlje. Upravo stres može poremetiti ovulaciju, što će uzrokovati raniju ili kasniju menstruaciju. Intenzivno vježbanje - Kada tijelo troši previše kalorija ono neće proizvoditi dovoljno reproduktivnih hormona koji su potrebni za redovno ovuliranje. Promjene u tjelesnoj težini - Naglo mršavljenje ili debljanje može poremetiti modus prirodne prezervacije energije koji je zaslužan za esencijalne tjelesne funkcije. Ovdje će tijelo prestati s proizvodnjom reproduktivnih hormona i nastaju neredoviti ciklusi.

Promjene u svakodnevnoj rutini - Promjene mogu utjecati na hormone. Iako istraživanja na ovu temu nisu potpuna, vjeruje se kako određena prilagodba tijela na novonastalu situaciju može poremetiti njegovo pravilno funkcioniranje. Određene terapije i hormonalna kontracepcija - Terapija lijekovima za razrjeđenje krvi mogu svakako utjecati na menstrualni ciklus. Hormonalna kontracepcija direktno utječe na ovulaciju i menstruaciju. Policistični jajnici - Menstruacija može uraniti i radi PCOS-a. Policistični jajnici nastaju radi hormonalnog disbalansa, i upravo radi toga menstruacija može uraniti ili kasniti.

Da li je prijevremena menstruacija razlog za brigu?

Jedna prijevremena menstruacija nije razlog za brigu, međutim, ako je ciklus uvijek nepravilan tada je poželjan posjet ginekologu. Nepravilni menstrualni ciklus može biti znak zdravstvenih problema, stoga je najbolje zakazati ginekološki pregled i utvrditi u čemu je riječ. Kako uvijek biti pripremna za moguću menstruaciju? Ako su neredoviti ciklusi česta pojava, tada je poželjno sljedeće: Koristiti aplikaciju ili kalendar za mjerenje ciklusa - Na ovaj način prati se menstrualni ciklus i dobiva se bolji uvid u neredovitost menstruacije.

Priprema - Uvijek je poželjno u torbi ili ruksaku nositi uloške, tampone ili čašicu. Da li je moguće samostalno utjecati na redovitost menstruacije? Ako želite da vam je menstruacija što redovitija, tada bi trebali: Kvalitetno spavati, jesti što raznovrsniju prehranu, pronaći balans u fizičkim aktivnostima, izbjegavati stresne i naporne situacije. Manje promjene u svakodnevnom životu mogu bitno utjecati na naše zdravlje. Kako bi ste u potpunosti bili sigurni što je razlog nepravilne menstruacije najbolje je odraditi ginekološki pregled.


Tagovi: