Kako odgoditi menstruaciju

Kako odgoditi menstruaciju

Što je menstruacija?

Menstruacija, poznata i kao mjesečnica, je prirodni fiziološki proces koji se javlja kod većine bioloških ženskih jedinki u reproduktivnoj dobi. Menstruacija predstavlja cikličko krvarenje iz maternice koje se obično javlja jednom mjesečno. Proces menstruacije je reguliran hormonima, posebno estrogenom i progesteronom, a kontrolira ga složeni sustav koji uključuje mozak te jajnike i maternicu. Svaki menstrualni ciklus traje oko 28 dana, iako varijacije u trajanju i redovitosti nisu neuobičajene. Ako dođe do oplodnje, oplođeno jajašce putuje u maternicu i implantira se u endometrij. Ako se ne dogodi oplodnja, proces se ponavlja, a ciklus se nastavlja. Mjesečnica nije samo krvarenje, već i složen hormonalni proces koji omogućuje reproduktivnu funkciju žena. Ciklus može biti povezan s raznim tjelesnim i emocionalnim promjenama, a varira od žene do žene. Moguće je odgoditi menstruaciju, a neki od načina su kontracepijske pilule, progesteronske pilule i spirala. Kod kontracepijskih pilula trebate preskočiti sedmodnevnu pauzu između pakiranja i odmah krenuti s novim pakiranjem. Ovo će odgoditi menstruaciju dok ne završite drugo pakiranje. Važno je obratiti se liječniku prije nego što primijenite ovu metodu kako biste osigurali sigurnost i ispravno doziranje.

Menstruacija i njene faze

Menstruacija je ciklus koji obuhvaća sve faze menstrualnog procesa, a dijeli se u 4 faze, a to su mjesečnica, folikularna faza, ovulacija i lutealna faza.

1. Mjesečnica

Mjesečnica je prva faza menstrualnog ciklusa koja započinje započinje s krvarenjem. Prosječno traje od 3 do 7 dana, ali varijacije su moguće. U ovoj fazi, maternica odbacuje unutarnji sloj sluznice koji je prethodno izgrađen kako bi pripremio tijelo za eventualnu trudnoću. Ako dođe do začeća, endometrij će poslužiti kao mjesto na kojem će se oplođeno jajašce implantirati.

2. Folikularna faza
Nakon menstrualne faze, započinje proliferativna faza koja traje otprilike od 9 do 14 dana. U ovoj fazi, razina estrogena raste, što potiče rast i zadebljanje endometrija. Osim toga, estrogen potiče sazrijevanje folikula u jajnicima, a svaki folikul sadrži nezrelo jajašce.

3. Ovulacija
Ovulacija se događa oko sredine menstrualnog ciklusa, obično oko 14. dana kod žena s ciklusom od 28 dana. Tijekom ovulacije, zrelo jajašce puca iz folikula u jajniku i putuje u jajovod. Ovo je razdoblje kada je žena najplodnija, odnosno kada postoji najveća mogućnost začeća ako dođe do susreta s spermijem.

4. Lutealna faza
Nakon ovulacije, folikul koji je otpustio jajašce pretvara se u tzv. žuto tijelo, koje proizvodi hormone, posebno progesteron. Progesteron priprema endometrij za eventualnu implantaciju oplođenog jajašca. Ako ne dođe do začeća, žuto tijelo će se smanjiti, razina hormona će pasti i započeti će ponovna menstruacija.

Menstruacija i problemi

Kod menstruacije se mogu pojaviti određeni problemi, kao što je obilno krvarenje ili nepravilni ciklus.

1. Nepravilna menstruacija

Ako menstrualni ciklus ne prati redoviti obrazac i dolazi u nepravilnim razmacima, može biti znak hormonskog disbalansa, sindroma policističnih jajnika ili drugih zdravstvenih problema.

2. Obilno krvarenje ili menoragija

Ako menstrualno krvarenje traje dulje od 7 dana ili je vrlo obilno, to može biti znak problema kao što su miomi maternice, hormonalni disbalans, infekcije ili problemi s koagulacijom krvi.

3. Bolna menstruacija ili dismenoreja

Bolovi tijekom menstruacije su uobičajeni, ali ako su izrazito jaki i ometaju normalne aktivnosti, to se naziva dismenorejom. Dismenoreja može biti povezana s grčevima maternice i može biti simptom endometrioze ili fibroida.

4. Amenoreja

Amenoreja je stanje u kojem žena nema menstruaciju duže vrijeme, obično više od tri uzastopna menstrualna ciklusa, a može biti uzrokovano hormonalnim problemima, trudnoćom, pretjeranim vježbanjem, stresom ili drugim zdravstvenim stanjima.

5. Predmenstrualni sindrom ili PMS

PMS se odnosi na skup simptoma koji se javljaju nekoliko dana do tjedan dana prije menstruacije. Simptomi mogu uključivati ​​osjećaj nadutosti, promjene raspoloženja, glavobolje, osjetljivost dojki i druge fizičke i emocionalne promjene.

6. Menstrualni grčevi

Grčevi u donjem dijelu trbuha su česta pojava tokom menstruacije, a grčeve uzrokuje kontrakcija maternice kako bi se odbacio endometrij. Kod nekih žena, ovi grčevi mogu biti izuzetno jaki i bolni.

7. Nespecifični simptomi

Tijekom menstruacije, neke žene mogu osjetiti umor, promjene u apetitu, mučninu i slične nespecifične simptome.


Tagovi: