Kako se kuhaju jaja

Kako se kuhaju jaja

Jaja su većini ljudi omiljena namirnica

Tvrdo ili meko kuhana, pečena, na oko, kao omlet i sto drugih načina, jaja su većini ljudi omiljena namirnica i svi misle da ih je lako pripremati, a za ljude koji nisu talentirani za kuhanje se obično kaže "ni jaje ne zna skuhati" ili "ni jaje ne zna ispeći". No, jaje se nekako opire recepturama možda i zato što uspješna priprema ovisi o kvalitei, svježini ili starosti, a svi slastičari upravo zbog toga razbijaju svako jaje posebno.

Za početak, jaja možete staviti u hladnu ili vrelu vodu ako vam se žuri, ali ako ih želite skuhati bez pucanja, stavite ih u hladnu vodu. Vodite računa da se vrijeme kuhanja računa od trenutka kada vod proključa. Ako u vodu odmah dodate sol, brže će provreti, a sol će kroz poroznu ljusku jajeta prodrijeti do jajeta. Ako ih kuhate za uskrsne pisanice, dodajte žlicu octa, još će više smanjiti pucanje, a boja će lijepo i jednolično biti zafiksirana po cijeloj ljuski.

Koliko dugo treba kuhati tvrdo kuhana jaja

Bez obzira da li ih kuhate za posebne namjene, moraju li biti tvrdo ili meko kuhana, vi samo želite da svako kuhano jaje možete lijepo i uredno oguliti, skinuti samo ljusku i opnu ispod nje, da ne ostane pola kuhanog bjelanjka na komadićima ljuske, a oguljene jaje onda izgleda neuredno, s ispupčenjima i brazgotinama, više nalik bodljikavom krastavcu nego jajetu koje vam budi apetiti. Najvažnije je znati koliko dugo treba kuhati tvrdo kuhana jaja, a to ovisi o veličini jajeta.

Da bi dobili tvrdo kuhana jaja kuhajte ih 10 minuta ako su sitnija, 12 minuta ako su krupnija i to tako da ih voda potpuno prekriva, a ako počnu pucati odmah dodajte žlicu octa, spriječit će istjecanje bjelanjka na puknutom mjestu i nova pucanja. Čim je kuhanje dovršeno vadite ih ili ocijedite i uronite u ledenu vodu ili ih ostavite pod tekućom hladnom vodom, a svako oljušteno jaje isperite pod tekućom vodom da sperete ostatke ljuske i opne.

Koliko dugo treba kuhati meko kuhana jaja

Ovisno o veličini i željenoj mekoći koju želite dobiti, morate se izvještiti i u tome koliko dugo treba kuhati meko kuhana jaja, obično je to od 5 - 7 minuta, želite da bjelanjak bude tvrd, a žumanjak mekan, neki sladokusci žele da se mekano i svileno izlijeva iz tvrdog bjelanjka. Sa tvrdo kuhanim jajima se najčešće rade razne miješane salate, najpoznatija je francuska salata, trajnija su, ali bi se morala potrošiti u roku tjedan dana.

Meko kuhana jaja se kuhaju kao i tvrdo kuhana, samo kraće vremena, a ako želite polutvrda, stavite ih u hladnu vodu i pustite da polako zakipi. Po završetku kuhanja su isti postupci, uronite ih u hladnu vodu da zaustavite proces kuhanja u ljusci. Ekstra mekani žumanjak se dobiva kuhanjem samo tri minute. Dodavanje soli i octa olakšavaju uredno, lagano i brzo ljuštenje ljuske. Mudro je potražiti male pukotine na jajima prije nego ih stavite kuhati, njih izdvojite za pečenje, nemojte ih kuhati.


Tagovi: