Kako znati da su jaja pokvarena

Kako znati da su jaja pokvarena

Što znači izraz "smrdi k'o trula jaja"

Nravno, provjeru svježine jajeta možete napraviti na više načina, provjerom roka trajanja na kupljenim komercijalnim jajima, pregledom ljuske jajeta, testom plutanja, testom mućkanja, svjetlosnim testom i testom mirisa. Ako je jajima istekao rok trajanja koji je oko mjesec dana, ovisno o načinu čuvanja, samo osjetilom mirisa možete naučiti što znači izraz "smrdi k'o trula jaja", jer je to specifičan snažan miris sumpora zbog kojeg ćete automatski baciti takvo jaje, jer je to siguran znak da je pokvareno.

Test plutanja je najraširenija metoda provjere svježine jaja, svježe jaje će u čaši vode odmah potonuti na dno, dok će jaje upitne upotrebljivosti plutati na površini vode. Posvee svježe jaje će potonuti u polegnutom položaju, nešto starije jaje (oko tjedan dana) će također biti na dnu ali nakošeno jer će dno dodirivati samo jednim krajem, jaje koje se blago diže od dna (staro je do tri tjedna), ali nije na površini je još uvijek upotrebljivo.

Izraz "mućak" se koristi jednako za neoplođena i pokvarena jaja

Uzgajivači pilića svjetlosnim testom ispituju da li je neko jaje oplođeno, a na isti način se vidi i je li jaje pokvareno, naime pod UV svjetiljkom je zračni mjehurić na vrhu jajeta svjetlije boje, kao i žumanjak u sredini. Provjera mućkanjem se radi tako da jaje protresete i ako čujete zvukove mućkanja, jaje nije za upotrebu. Izraz "mućak" se jednako koristi za neoplođena i pokvarena jaja koja se odstranjuju iz legla ili iz upotrebe jer nisu ispravna.

Svjetlosni test treba provoditi u zamračenoj prostoriji, a test mućkanjem tik uz uho da bi čuli zvukove. Test mirisom provodite tek kada razbijete jaje iako miris trulih jaja možete osjetiti i dok su u ljusci. Uvijek razbijajte jedno po jedno jaje u posebnu zdjelicu, miris će vas odmah "udariti u nos" ako je pokvareno. Kod pokvarenog jajeta žumanjak je "ugašene" žute boje, razlijeva se, a može imati i žilica ili sukrvice po sebi, odmah ga bacite.

Kada tvrdo kuhana jaja nisu više jestiva

Popularne uskršnje pisanice svi nastoje iskoristiti u salatama, sendvičima i na druge načine, što je posve ispravno, no, potrebno je znati kada tvrdo kuhana jaja nisu više jestiva kolikogod vi ne željeli bacati hranu. Kuhano jaje ima puno kraći rok trajanja i upotrebljivosti od svježeg jajeta. U frižideru mogu stajati tjedan dana ako su u ljusci, ako ste ih ogulili, onda ih pojedite u roku od pet dana. Žumanjak zelenkaste boje znači da je jaje prekuhano, ali je jestivo.

Zelenkasta boja žumanjka kod kuhanih jaja će se pojaviti i ako su kuhana u vodi koja je bogatija željezom, ali to nije opasno za zdravlje. Zna se da je vrijeme kuhanja tvrdo kuhanog jajeta 12 minuta i više, što ovisi o veličini jajete, ali se po završetku kuhanja mora ohladiti pod mlazom hladne vode da se prekine proces kuhanja i izbjegne stvaranje zelenog pojasa oko žumanjka. Inače boja žumanjka ovisi o vrsti prehrane kokoši nesilica.


Tagovi: