Zašto mačke vole kutije

Zašto mačke vole kutije

Zašto mačke vole kutije kao skrovište

Odgovor na pitanje zašto mačke vole kutije je vrlo jednostavan. Kutije mačkama predstavljaju skrovište što je u mačkama usađeno nagonski jer one traže skrovište bilo da se sakriju od prirodnih neprijatelja ili kada love svoj plijen.

Mačka kada je sakrivena u kartonskoj kutiji ili kutiji od drugih materijala, te uvijek biraju kutije koje su male i jedva stanu u njih. Iz kutija promatraju svoju okolinu, te se osjećaju sigurno jer iz kutije mogu skočiti vrlo lako. Poznato nam je da su mačke tajnovite životinje, vole vrebati i promatrati prostor oko sebe, te njihovom vidnom i njušnom osjetilu ništa neće promaknuti.

Razlog zašto mačke vole kutije je i to da u njima vole drijemati, te misle da ako se zavuku u kutiju, u kutiji su na sigurnom, nitko ih ne vidi jer kutija što je manja to im je zanimljivija. Kako su mačke vrlo spretne one u jednom skoku mogu izaći iz kutije i skočiti gdje treba kako bi pobjegle na sigurno.

Zašto mačke vole kutije kao mjesto za odmor

Kutije mačkama predstavljaju mjesto za odmor jer se one vole sklupčati kako bi uvijek bile na oprezu od prirodnih neprijatelja poput pasa i divljih životinja. Mačka će se vrlo rijetko ispružiti, ležati na trbuhu, te se potpuno opustiti. To rade samo kućne mačke koje u našim domovima uz nas osjećaju potpuno povjerenje i često ih znamo pronaći ispružene koliko su duge i široke. No, vjerujte ako pronađu kutiju u vašem stanu sigurno će se često smjestiti u kutiju. Iako se moraju sklupčati, te iako imaju povjerenja u svoje ljudske podanike razlog zašto mačke vole kutije je ipak duboko usađen u njihovim genima, a to je oprez.

Kada u kuću donesete neku novu kutiju, koja je od kartona prvo će kutija proći mačju inspekciju. Mačka će na kutiji ostaviti svoj miris kao trljajući brkovima i usnama o strane kutije kako bi je obilježila kao svoje vlasništvo. Mačke su teritorijalne za razliku od pasa koji su više povezani s ljudima, pa mačke vole ostavljati svoj miris svugdje, no dobro je dok to ne rade mokraćom što obično rade mačori. Grickanje kartonskih kutija je još jedan razlog zašto mačke vole kutije jer su zaigrane i na taj način čiste svoje zube, a i dokazuju svoju vlast i nadmoć jer je to njihova kutija.

Grebanje razlog zašto mačke vole kutije

Oni koji imaju kućne mačke jako dobro znaju da mački moraju omogućiti neki komad drveta ili konopa namotanog oko postolja na kojima će mačka brusiti svoje nokte. Kućna mačka ne izlazi iz naših domova a brušenje noktiju je nagon koji mačke imaju od pamtivijeka. Stoga ako im ne omogućimo komad daske ili kupimo penjalicu s grebalicom mačka će grebati drveni namještaj, grede, drvene štokove.

No, kartonska kutija je posebna za grebanje i to je još jedan razlog zašto mačke vole kutije i to naročito od kartona. Karton je posebnog sastava i nije pretvrd pa je oštrenje kanđi na kartonskoj kutiji za mačku pravi užitak. Karton je mekši od drveta, no ipak kućna mačka će trebati i drvenu grebalicu jer će kartonsku kutiju brzo usitniti i imat ćete hrpu kartonskog smeća.

Grebanje kartonskih kutija je dakle razlog zašto mačke vole kutije i to od kartona, a ne samo kao skrovište i znatiželjno igranje, te mjesto za odmor u skučenom prostoru kutije.


Tagovi: