Zašto je rajčica voće

Zašto je rajčica voće

Što je i zašto je rajčica voće?

Rajčica je vrsta povrća koja pripada porodici Solanaceae, koja uključuje i krumpir i papriku. Rajčica je jednogodišnja biljka koja se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta zbog svojih jestivih plodova. Postoji mnogo sorti rajčica koje se razlikuju po obliku, boji i veličini. Općenito, rajčice imaju glatku kožu, iako mogu biti naborane na vrhu. Boja rajčice može varirati od svijetlo zelene u početnoj fazi do raznih nijansi crvene, žute, narančaste i čak ljubičaste kad dozriju. Unutrašnjost rajčice sadrži pulpu koja je sočna i ima mnogo sitnih, jestivih sjemenki. Uzgajane rajčice mogu biti veličine od nekoliko centimetara za cherry rajčice, pa sve do većih sorti koje mogu biti veličine lopte za golf ili čak veće. Zašto je rajčica voće? Rajčica se smatra voćem iz botaničke perspektive, iako se često koristi u kulinarskom kontekstu kao povrće. Razlika između voća i povrća temelji se na botaničkoj definiciji, a ne na njihovoj kulinarskoj upotrebi. Botanički gledano, voće je struktura koja se formira iz cvijeta biljke i sadrži sjemenke. S druge strane, povrće obuhvaća ostale dijelove biljke koji se koriste u prehrani, kao što su lišće, korijenje, stabljike ili cvijetovi koji nisu voćke. Prema toj definiciji, rajčica je voće jer se razvija iz cvijeta i sadrži sjemenke. Razlog zašto je rajčica voće je zbog povijesnog i pravnog kontekstu. U 19. stoljeću u Sjedinjenim Američkim Državama, donesena je odluka Vrhovnog suda koja je utvrdila da se rajčica smatra povrćem iz pravnih razloga, kako bi se oporezivala kao povrće, a ne kao voće koje je oporezivano nižom stopom.

Zašto je rajčica voće i kako se uzgaja?

Zašto je rajčica voće je zbog činjenice što sadrži sjemenke i razvija se iz cvata biljke. Kada se odlučite na uzgoj rajčice, prvo trebate odabrati sortu rajčice koju želite uzgajati. Različite sorte imaju različite karakteristike, kao što su veličina ploda, vrijeme sazrijevanja, okus i otpornost na bolesti. Cherry rajčice su popularne zbog svoje male veličine i slatkog okusa, dok su neke veće sorte pogodnije za kuhanje. Rajčice vole sunčano mjesto s najmanje 6 do 8 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Odaberite dobro drenirano tlo bogato hranjivim tvarima. Ako uzgajate rajčice u vrtu, pobrinite se da tlo bude labavo i bogato organskim materijalom. Rajčice možete uzgajati iz sjemena ili presadnica. Ako ih želite posaditi iz sjemena, sijte ih unutar 6 do 8 tjedana prije planiranog datuma presađivanja na otvoreno. Presadnice će biti spremne za presađivanje kada imaju oko 15 do 20 centimetara visine. Kada su presadnice dovoljno velike i opasnost od mraza prošla, presadite ih na stalno mjesto. Sadnice treba posaditi na razmaku od oko 45 do 60 centimetara, ovisno o sorti. Rajčice trebaju redovito zalijevanje kako bi se osiguralo da tlo ostane vlažno, ali ne previše natopljeno. Gnojite ih jednom ili dva puta mjesečno organskim gnojivom. Uklanjajte korov oko biljaka kako bi im osigurali dovoljno prostora i hranjiva. Budući da rajčice postaju prilično visoke i imaju teške plodove, bitno je poduprijeti biljke kako ne bi pali na tlo. Možete koristiti koplja, rešetke ili konstrukcije za potporu. Pazite na znakove štetnika i bolesti te djelujte pravovremeno ako primijetite problem. Upotreba prirodnih metoda kontrole štetnika i bolesti često se preporučuje, kako biste izbjegli uporabu kemikalija. Rajčice su spremne za berbu kada su potpuno zrele i imaju živopisnu boju. Nježno ih ubirajte kako ne biste oštetili biljku. Redovito berite zrele plodove kako biste potaknuli novi rast i sazrijevanje novih rajčica. Sada kada znate kako se uzgaja račjica i zašto je rajčica voće, možete krenuti s uzgojem.

Zašto je rajčica voće i koje su nutritivne vrijednosti?

Razlog zašto je rajčica voće je zbog toga što u sebi sadrži sjemenke i razvija se iz cvijeta biljke. Ujedno, zašto je rajčica voće je zbog činjenice što je izvor raznih hranjivih tvari. Rajčica sadrži visok udio vode, što je čini hidratantnom i osvježavajućom namirnicom. Rajčice imaju niskokalorijsku vrijednost, što je čini pogodnom za osobe koje paze na unos kalorija. Bogate su vitaminom C, koji je snažan antioksidans i pomaže u jačanju imunološkog sustava. Također sadrže vitamin A, koji je važan za zdravlje očiju i kože, te vitamin K, koji igra ulogu u koagulaciji krvi i zdravlju kostiju. Rajčice su dobar izvor kalija, koji je ključan za održavanje ravnoteže elektrolita u tijelu i normalno funkcioniranje srca i mišića. U sebi sadrže antioksidanse kao što su likopen, beta-karoten, flavonoidi i vitamin C, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i štite tijelo od oksidativnog stresa. Rajčice sadrže prirodne šećere i vlakna koja pomažu u regulaciji razine šećera u krvi i održavaju probavni sustav zdravim. Osim toga, sadrže i vitamine iz B skupine, kao što su tiamin (B1), riboflavin (B2) i niacin (B3), koji su važni za metabolizam i normalno funkcioniranje tijela.


Tagovi: