Koje voće smiju jesti dijabetičari

Koje voće smiju jesti dijabetičari

Dijabetes i voće

Dijabetes predstavlja kronični poremećaj metabolizma, gdje ishrana igra ključnu ulogu u održavanju normalnog funkcioniranja organizma. Iako nemamo utjecaja na razvoj dijabetesa tipa 1, koji je često nasljedan, možemo odgoditi ili čak spriječiti dijabetes tipa 2 zdravim načinom života. Prehrana je važan aspekt u kontroli dijabetesa, jer nam pomaže regulirati razinu šećera u krvi. Ključno je razumjeti kako kombinirati namirnice s obzirom na njihov glikemijski indeks i izbjegavati namirnice koje izazivaju nagli porast šećera u krvi. Iako voće sadrži prirodne šećere, ono je važan dio prehrane te se preporučuje konzumacija najmanje dvije porcije voća dnevno, što iznosi oko 300 grama, čak i za osobe koje nemaju dijabetes. Unatoč smjernicama za pravilnu prehranu, plan prehrane se individualno prilagođava prema potrebama svake osobe, uključujući i njihovo zdravstveno stanje. Dijabetičari također slijede osnovne smjernice o ishrani, ali prilagođavaju ih svojim specifičnim potrebama i stanju zdravlja. Drugim riječima, dijabetičarima je dopuštena konzumacija voća, ali uz dodatne preporuke i smjernice. Obično se klasificira prema glikemijskom indeksu, i preferira se voće s niskim glikemijskim indeksom, jer sporije utječe na razinu šećera u krvi.

Voće za dijabetičare

Dijabetičari ne moraju potpuno izbjegavati voće, no važno je da obrate pažnju na nekoliko ključnih smjernica. Treba ga rasporediti ravnomjerno tijekom dana i prilagoditi količinu prema vlastitom zdravstvenom stanju. Prednost treba dati voću s nižim sadržajem šećera, kao što su šipak, citrusno i bobičasto voće, šljive, jabuke, kruške, marelice, breskve, banane, avokado i dinja. Važno je da dijabetičari prate unos voća u skladu s propisanim jedinicama. Svaka jedinica voća označava 15 grama ugljikohidrata, što znači da se različite količine različitih vrsta voća preporučuju u skladu s tim. To ne znači da osobe s dijabetesom smiju jesti samo 15 grama voća. Drugim riječima, sadrži i vlakna i vodu, osim ugljikohidrata (šećera). Na primjer, 100 grama jabuke sadrži oko 14 grama ugljikohidrata, što odgovara količini koja se broji kao jedna jedinica od 15 grama ugljikohidrata. Najbolje uključiti u glavne obroke, kao što je doručak, gdje se može kombinirati s jogurtom, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima ili sjemenkama. Ovim kombinacijama s niskim glikemijskim indeksom možete spriječiti nagli porast šećera u krvi. Preporučljivo je raznoliko konzumirati kako biste dobili različite hranjive tvari, uključujući vitamine i vlakna.

Koje voće izbjegavati?

Voćni sokovi su često lišeni vlakana i imaju viši glikemijski indeks od svježeg voća. Također, voćni sokovi često sadrže više kalorija po istoj količini u usporedbi s cijelim voćem. Stoga, uvijek je bolje preferirati svježe s nižim glikemijskim indeksom. Klasični pekmeze i marmelade koje obično sadrže dodani šećer, često i kao konzervans. Ako volite ovakve proizvode, možete birati verzije bez dodanog šećera ili one zaslađene stevijom. Konzervirano u voćnom sirupu i voćne sirupe, koji su obilni šećerima i ne preporučuju se ni u kontekstu zdrave prehrane, posebno za osobe s dijabetesom. Treba paziti na suho voće jer sadrži manje vode i stoga više šećera, što znači više kalorija. Također treba uzimati u obzir prema jedinicama, na primjer, 25 grama suhih šljiva broji se kao jedna jedinica. Također, određeno svježe voće ima viši sadržaj šećera, poput smokava, gdje količina od 75 grama odgovara jednoj jedinici. Ovi proizvodi su problematični jer sadrže dodatne količine šećera koje mogu nepovoljno utjecati na razinu šećera u krvi.


Tagovi: