Zakon o pdv-u

Financije

Zakon o pdv-u

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn (39,82 €) 10000 kn (1.327,23 €)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Ponedjeljak 03.10.2022 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je zakon o pdv-u?

Zakon o pdv-u se odnosi na porez na dodatnu vrijednost ili skraćeno PDV i možemo ga opisati kao jedan od oblika poreza na sami promet kojim se oporezuje promet nekog predmeta i obavljanja određene usluge uz neku naknadu. PDV vrijednosti sveukupno predstavlja takozvani svefazni porez na promet koji se mora obračunavati u svakoj fazi koja je povezana s proizvodno – prodajnim ciklusom, ali to se odnosi samo na iznos dodatne vrijednosti koja se oblikovala u nekoj fazi, ne odnosi se na cjelokupnu vrijednost proizvodnje nekog proizvoda.

Što je zapravo dodatna vrijednost? Dodatnu vrijednost možemo definirati kao razliku između vrijednosti prodaje proizvedenih proizvoda ili dobara i usluga. Jednostavno objašnjeno, u lancu proizvodnje postoji mnogo posrednika od kojih će svatko nadodati svoj dio vrijednosti. Uzmimo za primjer proizvodnju majica u kojoj prvo sudjeluje poljoprivrednik koji uzgaja pamuk, zatim radnik koji prede konac, tkalac koji radi tkaninu, švelja koja će sašiti majicu, određena veleprodaja koja će na veliko otkupiti takve majice, prodavatelj koji će u maloprodaji prodati majicu kupcu, i na kraju vozač koji sve proizvode prevozi s jednog mjesta na drugo.

U navedenom primjeru svatko daje majici dio vrijednosti koja će postati osnovicom poreza na dodatnu vrijednost, sama konačna cijena te majice je sveukupan zbroj svih dodatnih vrijednosti po gore navedenim fazama same proizvodnje. U daljnjem tekstu ćemo objasniti kako izgleda zakon o pdv-u, tko su obveznici PDV-a, PDV i predmet oporezivanja.

Što kaže zakon o pdv-u o obveznicima?

Kupnjom bilo kojeg proizvoda ili dobra ili plaćanje neke usluge građanin snosi PDV vrijednost koji je već uračunat u cijenu, no to ga ne čini obveznikom PDV-a. Zakon o pdv-u kaže kako su obveznici PDV-a poduzetnici, točnije osobe koje samostalno obavljaju neki oblik gospodarske djelatnosti bez obzira na njenu svrhu i na kraju rezultat obavljanja neke djelatnosti. Ukratko, obveznici su poduzetnici kada se odluče isporučiti proizvod ili dobra kao i usluge.

Osim navedenih poduzetnika, zakon o pdv-u ima i zakon za male porezne obveznike. Mali porezni obveznik je pravna, fizička osoba koja ima prebivalište u RH i čija isporuka dobara ili određenih usluga u prethodnoj godini nije bila veća od 300.000,00 Kn. Takav porezni obveznik je oslobođen plaćanja PDV-a ali ipak se smatra poreznim obveznikom jer podliježe obaveznoj obvezi registriranja za potrebe PDV-a u slučaju da se obavljaju transakcije s drugim državama koje su članice unutar Europske Unije.

Zakon o pdv-u i predmeti oporezivanja

Zakon o pdv-u nalaže kako su predmeti oporezivanja porezom na dodatnu vrijednost sljedeći: Isporuke određenih dobara ili proizvoda ili obavljanje određenih usluga na području RH uz određenu naknadu, stjecanje određenih dobara unutar EU, uvoz dobara u RH. U isporuku dobara ubrajamo isporuku električne energije, grijanja, plina, i slično. Stjecanje određenih dobara unutar EU smatra se nabava određenih dobara iz duge države članice, ono se oporeziva u državi članice gdje je odredište, a sami stjecatelj mora imati dodijeljen PDV identifikacijski broj. Obavljanje usluga je svaka transakcija koja se može smatrati isporukom robe.

Uvoz dobara je svaki unos iz zemlje koja nije u slobodnom prometu na području EU naravno u skladu s carinskim propisima. Zakon o pdv-u nalaže da se obveza obračuna PDV-a i oporezivi događaji izvrše kada su proizvodi ili dobra isporučeni i kada su usluge obavljene. Porezna osnovica kod isporuke dobara i usluga je zapravo naknada koja čini sve ono što je isporučitelj dobio sa strane ili treba primiti sa strane kupca ili druge osobe za isporuku. Ona uključuje sve iznose subvencija koji su izravno povezani sa samom cijenom isporučenih dobara ili usluga.

Porezna osnovica u sebi sadrži iznos poreza, carine, pristojbe i sličnih davanja osim PDV-a kao i sporednih troškova poput provizija, troškova pakiranja i prijevoza, osiguranja. PDV se obračunava i zatim plaća po stopi od 25%. Po stopi od 5% se samo oporezuje kruh, mlijeko, knjige, lijekovi, medicinska oprema, dnevne novine, ulaznice za kino. Stopa od 13 % se odnosi na smještaj u hotelima, ugostiteljske usluge, dječja hrana, jestiva ulja i masti, i druge stvari propisane zakonom. Što je sve propisano u zakonu možete pronaći na službenoj stranici Zakona u RH ili Narodnih Novina.

Tagovi: