Zadnji stadij raka debelog crijeva – simptomi i liječenje

Zadnji stadij raka debelog crijeva - simptomi i liječenje

Zadnji stadij raka debelog crijeva i stopa preživljavanja

Rak debelog crijeva, poznat kao kolorektalni karcinom, razvija se u debelom crijevu ili rektumu. Ovo je jedna od najčešćih vrsta raka u svijetu. Prema znanstvenim istraživanjima, rak debelog crijeva češći je kod osoba starijih od 50 godina. Kao i kod većine karcinoma, čimbenici rizika koji povećavaju šanse za obolijevanje su: prehrana bogata kalorijama i masnoćama životinjskog podrijetla, pušenje, upalne bolesti crijeva, dijabetes, genetika, obiteljska anamneza, sjedilački način života, pretilost. Rana dijagnoza je od velike važnosti kod raka debelog crijeva. Što se događa kada postoji zadnji stadij raka debelog crijeva? U završnoj fazi, stanice raka počinju se pojavljivati ​​u blizini limfnih čvorova, kao iu drugim organima. Metastaze se najčešće javljaju u jetri i plućima. Lijekovi i tretmani mogu pomoći pacijentima kojima je dijagnosticiran zadnji stadij raka debelog crijeva, da žive dulje, pokazuju studije koje su u tijeku. Istovremeno, zahvaljujući najsuvremenijim tehnologijama i novim kirurškim pristupima, učinjen je značajan napredak u medicinskom liječenju.

Zadnji stadij raka debelog crijeva, koji su simptomi?

U svojim ranim fazama, rak debelog crijeva obično je tiha, asimptomatska bolest. Znakovi kao što su uporni proljev ili zatvor, krv iz anusa, promjene u stolici, bolovi u trbuhu prisutni su kada bolest napreduje. Koji su simptomi kod pacijenata kojima je dijagnosticiran zadnji stadij raka debelog crijeva? Kako tumor debelog crijeva raste, počinju se pojavljivati fizičke manifestacije bolesti. U ovoj fazi tumor se već proširio na druge organe i tkiva. Najčešće se zadnji stadij raka debelog crijeva širi na jetru, ali i na druge organe poput pluća, slezene, mozga ili limfnih čvorova. Simptomi u ovoj fazi su vidljiviji u usporedbi s drugim vrstama raka. Posljednji stadij raka debelog crijeva popraćen je sljedećim simptomima: stolica je rijetka, postoji oteklina i jaka bol u trbuhu. Javljaju se poteškoće s defekacijom, javlja se anemija jer nema željeza, stvaraju se naslage u predjelu trbuha. Budući da je tijelo u ovoj fazi vrlo slabo, pacijent provodi vrijeme u krevetu. Javljaju se poteškoće s uzimanjem hrane i vode. Dolazi i do brzog gubitka težine.

Može li se zadnji stadij raka debelog crijeva izliječiti?

Je li moguće liječiti zadnji stadij raka debelog crijeva? U većini slučajeva manje je vjerojatno da će se rak debelog crijeva izliječiti operacijom. U uznapredovalim slučajevima potrebno je odstraniti zahvaćene organe, što se izvodi kirurškim pristupom. Ali ako postoje manja područja širenja bolesti, na primjer u jetri ili plućima, tada se ona potpuno uklanjaju s tumorom debelog crijeva. U tim slučajevima, kemoterapija i druge terapije, kao što su imunoterapija i radioterapija, koriste se nakon operacije. Većina bolesnika s kasnim stadijem raka debelog crijeva prima ciljanu terapiju za kontrolu bolesti. Koliko dugo može živjeti pacijent kojem je dijagnosticiran zadnji stadij raka debelog crijeva? U ljudi s kasnim stadijem raka debelog crijeva, gdje se tumor infiltrirao izvan debelog crijeva, stopa preživljavanja je između 50 i 75%. Kada tumor metastazira u druge organe, postoji oko 8% šanse da će pacijent preživjeti. Ključno je poznavati simptome raka debelog crijeva, jer ignoriranje simptoma dovodi do progresije bolesti, što otežava liječenje.


Tagovi: