Rak debelog crijeva kod žena – uzrok, simptomi, liječenje

Rak debelog crijeva kod žena - uzrok, simptomi, liječenje

Rak debelog crijeva kod žena uzroci

Rak debelog crijeva kod žena javlja se jednako kao i kod mušakraca. Predstavlja maligni, zloćudni tumor na debelom crijevu i naziva se kolorektalni karcinom, te nastaje nekontroliranim rastom abnormalnih stanica koje su prethodno bile benigne nakupne polipa. Adenomatozna polipoza koja je benigna može se naglo pogoršati, te se iz tih stanica može stvoriti karcinom, naročito iz polipa žljezdanog porijekla.

Polipoza je uglavnom na maloj površini, te ne uzrokuje nikakve ili blage simptome, te je stoga potrebno redovito se kontrolirati kako bi se na vrijeme otkrio novonastali rak debelog crijeva kod žena, ali i mušakaraca. Kada se stvore maligne stanice postoji opasnost od brzog širenja karcinoma, metastaza putem krvi ili limfa.

Na redovitom pregledu ukoliko liječnik specijalista preporuči uklanjanje polipa u vašem debelom crijevu pristanite na taj zahvat jer se od tih polipa može razviti karcinom i abnormalne stanice koje se vrlo brzo razmnožavaju i lako šire u cijelo tijelo. Prekasno otkriven karcinom teže se liječi, te može dovesti do smrtnog ishoda.

Rak debelog crijeva kod žena simptomi

Simptomi koji upućuju na rak debelog crijeva kod žena mogu izostati, ali mogu biti i različiti. Najčešći simptomi koji se mogu pojaviti su promjene u stolici koje ne prestaju od proljeva do zatvora, bolovi i grčevi u adbomenu, osjećaj nadutosti.

Tragovi krvi u stolici, krvarenje iz rektuma, te osjećaj da crijeva nakon defektacije nisu ispražnjena očiti su simptomi koji bi vas trebali uputiti liječniku. Kao simptomi za rak debelog crijeva kod žena moguća je pojava opće slabosti i umora čak i nakon odmaranja, te gubitak na težini bez promjena u prehrani ili tjelesnoj aktivnosti.

Liječniku se svakako treba obratiti kada se pojavi krv u stolici, te ako je stolica tamne boje, također ako je dijagnosticirana anemija što je znak da u tijelu postoji unutarnje krvarenje. Bolovi u abdomenu koje ne možete objasniti lošom prehranom, menstrualnim ciklusom, te malaksalost i gubitak na tjelesnoj težini simpromi su zbog kojh se treba javiti liječniku kako bi se ustanovilo radi li se o karcinomu.

Rak debelog crijeva kod žena liječenje

Kada se zbog simptoma i sumnje na rak debelog crijeva kod žena ili muškaraca javljate liječniku prvo će se napraviti tumorski marker CEA karcinoembrijski antigen koji ako je povišen ukazuje na pojavu karcinoma debelog crijeva. Tumorski marker CA 125 pokazuje da u organizmu postoji zloćudno tkivo, a koristi se i alfa-fetoprotein koji je također pouzdan pokazatelj.

No, prije nego se stvari zakompliciraju možete svoju stolicu jednom godišnje dati na analizu kako bi se ustanovilo postoji li kakvo krvarenje koje nije vidljivo golim okom. Ukoliko postoji takvo krvarenje liječnik specijalista će vas uputiti na daljnje pretrage kolonoskopiju kojom će se točno utvrditi o čemu se radi.

Kada se pojavi rak debelog crijeva kod žena koje su prethodno već imale karcinom dojke ili nekog drugog organa smatra se da su metastaze prvobitnog karcinoma došle do debelog crijeva i tu je pronašlo pogodno tlo za svoj razvoj u karcinom debelog crijeva. Liječenje se radi kirurškim putem, odstranjivanjem crijeva koje su zahvaćena tumoroznim stanicama, te kemoterapijom i pametnim lijekovima koji ubijaju zloćudne stanice.


Tagovi: