Vježbe za vratnu kralježnicu

motion free

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu
Vježbe za vratnu kralježnicu

Vježbe za vratnu kralježnicu, važnost vratne kralježnice

Suvremeni i sjedilački način života donio je epidemiju degenerativnih bolesti kralježnice sve ranije, danas probleme s kralježnicom ima većina odraslih od 30 godina. Koji čimbenici pridonose razvoju i pojavi degenerativnih bolesti kralježnice? Danas je broj jedan razlog svakako sjedilački način života, zatim težak fizički posao, pušenje, nedovoljna tjelesna aktivnost, dugo sjedenje, genetika. Vježbe za vratnu kralježnicu je svakako preporučljivo izvoditi ako ste se pronašli u gore navedenim razlozima zašto dolazi do bolova. Naša vratna kralježnica ima višestruku ulogu u našem tijelu: Ona podržava našu lubanju i prenosi težinu glave, štiti našu kralježničnu moždinu kao i krvne žile i živce, služi kao hvatište mišića i ligamenata koji nam osiguravaju pokretljivost i stabilizaciju u tijelu. Vježbe za vratnu kralježnicu je preporučljivo raditi gotovo svakodnevno, bez obzira na vaš posao. Naša vratna kralježnica je svakodnevno izložena opterećenjima zbog naših neprilagođenih pokreta koje radimo svaki dan, ovo uključuje nepravilno držanje glave, vrata što se najčešće događa dok radimo. Nepravilnim držanjem mi tako narušavamo neuromišićnu kontrolu i tako dolazi do degeneracije struktura što povećava rizik od ozljeda i bolova u vratnoj kralježnici koji se kasnije mogu širiti po ostatku našeg tijela.

Vježbe za vratnu kralježnicu, simptomi i bolovi u vratnoj kralježnici

Nakon križobolje, bol u vratnoj kralježnici je drugi najčešći razlog posjeta liječniku. Što se događa u tijelu ako se ne liječe bolovi koji nastaju u vratnoj kralježnici? Bol u vratnoj kralježnici tada može postati kronična i dovesti nažalost do cijelog niza psihomatskih poremećaja koji mogu narušiti kvalitetu vašeg života. Simptomi se mogu očitovati u području vratne kralježnice, ali isto tako širiti i na područje glave i ruku. Najčešći simptomi su: Lokalna bol koja nastaje u vratnoj kralježnici, napetost određenih mišića, i ograničavanje pokreta vratne kralježnice. Također se mogu pojaviti i glavobolje, vrtoglavice, simptomi koji su vezani za vid i sluh, širenje bolova u ramenima i rukama. Kada se pojavi intenzivna bol potrebno je uzeti analgetik kako akutna bol ne bi iscrpila imunološki i živčani sustav. Naravno, jedan od načina kako možete utjecati na bolove i simptome su vježbe za vratnu kralježnicu. Novija istraživanja pokazuju kako strogo mirovanja nije preporučljivo, nego baš suprotno. Umjerena tjelesna aktivnost s periodima odmora održavat će vaše mišiće. Postoje mnoge vježbe za vratnu kralježnicu, no od rekreativnih aktivnosti se svakako preporučuje leđno plivanje kao i šetnje.

Vježbe za vratnu kralježnicu, ciljane vježbe

Vježbe za vratnu kralježnicu su od itekako velike važnosti jer nam pomažu da očuvamo naše mišiće, zato su ciljane vježbe bitne kako bi se riješili ukočenosti i mogućnost buduće ozljede. Navedene vježbe možete koristiti ako imate zdravstvene tegobe ili ako samo želite poboljšati zdravlje svoje vratne kralježnice. Vježbe se mogu izvoditi doma ili na poslu tijekom pauze, mogu se izvoditi dok sjedite ili stojite. Kod prve vježbe stanite ili sjednite ravno uspravno s rukama uz tijelo. Glavu pomočite naprijed i zadržite pet sekundi, zatim glavu pomaknite nazad isto zadržavajući položaj pet sekundi. Druga vježba također zauzima isti položaj tijela, samo što glavu pomičete unatrag bez savijanja leđa, zatim naprijed prema prsima. Treća vježba se također odvija s istim položajem tijela, jednostavno samo pomičete glavu od jednog ramena prema drugom, također sa zadržajem od pet sekundi. Četvrta vježba također traži uspravno držanje, samo što ćete ruke lagano opustiti uz tijelo i ramena podizati prema gore, tj. lagano ćete slegnuti ramenima i vratiti se u prvobitni položaj. Peta vježba traži od vas da pomoću ruka nježno pritisnete glavu prema svakom ramenu i zadržite ju tako pet sekundi, zatim isto ponovite s pritiskom glave prema vašim prsima. Osnovne vježbe za vratnu kralježnicu mogu vam pomoći da se opustite. Također je preporučljivo da ujutro prije izlaska iz kreveta se dobro istegnete kako bi pripremili tijelo za naporan dan.


Tagovi:

motion free

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu