Vitamin B9 – cijena, nuspojave, gdje kupiti

Ljepota i zdravlje

Vitamin B9 - cijena, nuspojave, gdje kupiti

Vitamin B9, folna kiselina ili folacin

Svi vitamini imaju važan utjecaj na naše zdravlje jer sudjeluju u nizu različitih procesa. Oni su odgovorni za jačanje organizma, izgradnju i održavanje metaboličkih procesa. Organizmu je potrebna mala količina vitamina koju može osigurati hrana biljnog i životinjskog podrijetla, kao i dodaci prehrani. Prođemo li kroz razdoblje neadekvatne ili loše prehrane sigurno će doći do nedostatka vitamina.

Našem tijelu treba najmanje 12 vitamina za obavljanje svojih vitalnih funkcija, uključujući vitamin B9. Također je poznat kao folna kiselina ili folacin, a odgovoran je za proizvodnju hemoglobina i proteina. Spada u važan kompleks vitamina B. Folna kiselina je sintetski oblik vitamina B9 i nalazi se u suplementima, dok se vitamin B9 dobiva iz biljne i životinjske hrane. Važno je reći da je folna kiselina isto što i B9, jer ima istu funkciju i jedna može zamijeniti drugu. Folna kiselina je neophodna trudnicama kako bi se beba mogla zdravo razvijati. Važan je i za oporavak od bolesti i dobar rad crijevnog trakta.

Zašto je vitamin B9 važan za tijelo

Među brojnim dobrobitima vitamina B9 ističe se njegova učinkovitost u liječenju anemije, prevenciji srčanih bolesti i depresije. Kao i drugi vitamini u ovom kompleksu, vitamin B9 je topiv u vodi i mora biti prisutan u svakodnevnoj prehrani. Djelujući kao koenzim u metabolizmu, također je neophodan za održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Jedna od glavnih funkcija vitamina B9 je pomoć u sintezi DNK. Smatra se vitaminom za jačanje tijela u cjelini. Osim toga, osigurava normalan rast, pravilan rad koštane srži središnjeg živčanog sustava. Općenito, prednosti vitamina B9 su ogromne.

Poboljšava izgled noktiju i kose, učinkovit je u borbi protiv akni i igra važnu ulogu u zdravlju kože. Jača mišiće i pomaže kod fizičkih aktivnosti tijekom treninga. Vitamin B9 poboljšava zdravlje trudnica, pa je njegova adekvatna upotreba neophodna. Budući da pomaže u razvoju fetusa, trudnicama se preporučuje uzimanje suplemenata vitamina B9 osam tjedana nakon začeća. Pravilna konzumacija folne kiseline jača imunološki sustav i igra važnu ulogu u mentalnom zdravlju, posebice kod sindroma tjeskobe i panike. Ima velike prednosti za srce u prevenciji bolesti jer kontrolira aminokiseline koje utječu na krvožilni sustav. Također pomaže u prevenciji srčanih bolesti, poput srčanog udara.

Vitamin B9, izvori hrane, nedostatak i višak

Vitamin B9 se nalazi u velikom broju namirnica. Ribe, poput lososa i haringe, bogate su folnom kiselinom. Nalazi se u lisnatom povrću, posebno tamnom zelenom kao što su cvjetača, šparoge, prokulice, brokula, špinat, peršin i zelena salata. Ima ga i u krumpiru. Voće kao što su naranča, dinja, banana, mago i avokado sadrži ovu hranjivu tvar. Ostale namirnice životinjskog podrijetla uključuju mlijeko, jaja, posebno žumanjke, pileća jetrica i govedinu. Nalazi se u cjelovitim žitaricama, pšeničnim klicama, grahu, kikirikiju i kukuruzu. U slučaju nedostatka vitamina B9 preporučuju se suplementi koji se po pristupačnim cijenama mogu kupiti u ljekarnama i online trgovinama. Na taj se način vitamin B9 može brzo nadoknaditi i tijelu osigurati potrebnu količinu hranjivih tvari.

Kao i sve nutrijente, treba ga konzumirati prema preporuci liječnika, posebice trudnicama i djeci mlađoj od 18 godina. Koje su posljedice nedostatka vitamina B9 u tijelu? Kao i kod drugih vitamina, njegov nedostatak uzrokuje negativne učinke. Iako je ovaj nedostatak rijedak jer ga ima u izobilju u hrani, u nekim slučajevima je uzrokovan bolešću ili lošom prehranom. Među najčešćim su anemija koja uzrokuje simptome umora, slabosti, bljedila, lupanje srca i otežano disanje nakon laganog napora. Javljaju se i glavobolje, ranice u ustima, trnci u rukama i nogama. Kod djece, osim anemije, uzrokuje i sporiji rast i razvoj. Imunološki sustav je oslabljen, mogu se pojaviti problemi razdražljivosti, tjeskobe i demencije. Višak ovog vitamina u tijelu uzrokuje hiperaktivnost i euforiju.

Tagovi: