Folna kiselina ili vitamin B9 – što je i zašto je važna

Znanost

Folna kiselina ili vitamin B9 - što je i zašto je važna

Folna kiselina ili vitamin B9 – što je i zašto je važna?

Pravilan unos vitamina od velike je važnosti za ispravno funkcioniranje tijela. Stoga u svakom trenutku moramo paziti da nam je prehrana u uravnotežena, te eventualno po potrebi suplementirati prehranu mikronutrijentima poput esencijalnih vitamina i minerala. Jedan od takvih vitamina koji je od posebno velike važnosti je vitamin B9 koji još dolazi pod nazivom folna kiselina. Folna kiselina je naziv za kemijsku skupinu koja se sastoji od dva spoja. Ta dva spoja su topljiva u vodi i imaju jako važan značaj za metabolizam aminokiselina kao i nukleinskih kiselina te generalno za proizvodnju energije.

Ako želite unositi što veću količinu vitamina B9, pokušajte konzumirati namirnice poput špinata, mahunarka, prokulica i pivskog kvasca. Sve te namirnice imaju jednu stvar zajedničku: vitamin B9 je u velikim količinama u tim namirnicama. Uz to, možete kupiti vitamin B9 u obliku tableta, pogotovo ako postoje naznake da vam vitamin B9 fali u organizmu. U nastavku ćemo objasniti koji su to znakovi da vam fali vitamina B9.

Koji su znakovi da vam folna kiselina fali u tijelu?

Kao što smo već spomenuli, vitamin B9 je od velike važnosti i trebate težiti tome da ga stalno unosite u organizam. Ako pak vašem tijelu nedostaje vitamina B9, prepoznat ćete neke znakove koji jasno upućuju na to. U svakom slučaju će vam folna kiselina biti deficitarna ako na dnevnoj bazi ne unosite barem 400 mcg folne kiseline. To se pogotovo odnosi na trudnice i majke, jer je taj vitamin nužan za očuvanje kako zdravlja majke tako i zdravlja ploda. Ako pak zapazite da imate neki od problema koje ćemo navesti, postoji opasnost da vam folna kiselina nedostaje u tijelu.

Prvi od takvih znakova su kognitivni problemi. Naime, vitamin B9 je ključan za funkcioniranje središnjeg živčanog sustava, a manjak istog dovodi do problema s koncentracijom, postajete zaboravni pa čak i razdražljivi. Ostali znakovi će biti: bolovi u tijelu, blijeda koža, kratkoća daha i probavni problemi. Ako ste iskusili neke od njih, svakako posjetite i liječnika.

Folna kiselina – sve što trebate znati o njoj

Mnogi vitamini su bitni za funkcioniranje tijela i ne treba davati prednost jednih pred drugima. Ipak, u ovom tekstu ćemo detaljno analizirati važnost koju ima folna kiselina, poznatija i kao B9. Ona je član vitamina B kompleksa i izuzetno je važna za sintezu DNK kao i za biološku konverziju aminokiselina. Na važnost B9 vitamina ukazuje i podatak da manjak takvog vitamina može voditi do anemije. Štoviše, može također smanjiti razinu homocisteina ako se radi o osobi koja boluje od bolesti bubrega.

U kemijskom smislu, folna kiselina ima tri komponente, glutaminske kiseline i dvije jezgre različitog sastava. Ovaj vitamin je lako topljiv u vodi i to je dobra vijest jer znači da će ga vaše tijelo lako apsorbirati. Vitamin B9 se hidrolizira ako je pod utjecajem kiselina, a razgrađuje se ako je izložen UV zračenjem, oksidansima i reducensima. Ako želite više ovog vitamina u tijelu, svakako istražite koje namirnice su bogate njim, a također može kupiti vitamin B9 i u obliku tableta.

Tagovi: