Visoki šećer – uzrok, simptomi, liječenje

motion free

Insunol - vraća 100% funkciju gušterače

Riješite se 7 bolesti u 7 tjedana
 • Normalizacija razine glukoze
 • Obnova krvnih žila
 • Poboljšanje stanja kože, kostiju i mišića
 • Poboljšanje vidne oštrine
 • Mršavljenje
 • Normalizacija potencije
 • Imunitet počinje raditi
Visoki šećer - uzrok, simptomi, liječenje

Visoki šećer, uzroci

Visoki šećer ili hiperglikemija uzrokuje nastanak šećerne bolesti. Šećerna bolest ili dijabetes je kronična i metabolička bolest koja se pojavljuje kada naša gušterača više nije u stanju proizvoditi inzulin, ili kada naše tijelo jednostavno ne može kvalitetno iskoristiti prirodno proizvedeni inzulin. Inzulin je hormon u našem tijelu koji se stvara uz pomoć beta stanica gušterače i kao takav je ključ održavanja naših stanica, točnije ključ za proizvodnju energije. Glukoza se dobiva uz pomoć ugljikohidrata koje unosimo u tijelo uz hranu i ona se razgrađuje u našem probavnom traktu.

Ovako prirodno dobivena glukoza ulazi u krvotok i dopire do naših stanica dajući nam energiju. Kada dođe do poremećaja u navedenom radu i kada tijelo dođe do nemogućnosti proizvodnje inzulina, nastaje povišena razina glukoze i nastaje visoki šećer. Dugotrajni povišeni šećer dovodi do oštećenja našeg tijela, točnije, određeni organi doživljavaju zatajenje. Koji su uzroci nastanka? Hiperglikemija se pojavljuje iz više razloga, a svi razlozi su povezani s našim načinom života. Nezdrava prehrana, sjedilački način života, stres, genetska predispozicija - sve ovo može biti uzrok nastanka šećerne bolesti.

Visoki šećer, simptomi

Šećernu bolest je važno prepoznati na vrijeme. Iako klasični simptomi visokog šećera podrazumijevaju učestalo i obilno mokrenje, jak osjećaj žeđi, isto tako se mogu pojaviti i simptomi čestog umora i pospanosti, gubitak tjelesne kilaže, osjećaj utrnulosti i žarenja u stopalima, sporo zarastanje ozljeda, smetnje u vidnom polju, tegobe koje se povezuju uz sustav spolnih organa. Visoki šećer se može prepoznati i u stanju koje se zove predijabetes. Na pojačanom oprezu bi trebale biti osobe koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu i osobe koje imaju u familiji povijest oboljenja od dijabetesa.

Kako bi sami procijenili rizik nastanka dijabetesa, potrebno je razmotriti da li imate više navedenih simptoma: Učestalo mokrenje, pojačan osjećaj za žeđ i glad, gubitak kilaže, čest umor i pospanost, prekomjerna kilaža, smetnje u vidnom polju, suhoća i svrbež kože, teže zarastanje rana, osjećaj utrnulosti ili žarenja u rukama te nogama, povijest bolesti u obitelji, šećer u krvi koji je iznad 7,0 mmol/l. Ako primijetite da imate više navedenih simptoma, znači da je moguće da imate visoki šećer.

Visoki šećer, liječenje

U liječenju dijabetesa mogu se primjenjivati 5 osnovnih načela: Prvo se sastoji od uravnotežene prehrane, drugo od redovite fizičke aktivnosti, treće od edukacije oboljelog, četvrto od samokontrole razine glukoze u krvi, i peto od lijekova za liječenje šećerne bolesti. Dijabetička dijeta fizička aktivnost su najvažniji koci za visoki šećer. Bolesnik mora imati 3 obroka dnevno i još 2 do 3 međuobroka koji se ne smiju izostavljati. Meni bi se trebao sastojati od: 50-60% ugljikohidrata, 30% masnoća - 10% zasićene masnoće i 20% nezasićene masnoće, 15-20% bjelančevine. Plan prehrane se izrađuje prema indeksu tjelesne mase osobe.

Poželjna je svakodnevna tjelesna aktivnost u minimalnom trajanju od 45 minuta. Redovita tjelesna aktivnost pospješuje cirkulaciju u našem tijelu, što povećava potrošnju glukoze u stanicama. Osim navedenog, koristi se i skladišna mast iz tijela. Ovisno o tipu bolesti, dijabetes tipa 1 ili 2, određuje se i dodatno liječenje uz pomoć tableta, inzulina ili kombinacijama. Visoki šećer je danas jedan od najčešćih medicinskih problema u svijetu. Kako bi izbjegli njegov nastanak važno je hraniti se zdravo i kvalitetno, održavati optimalnu tjelesnu kilažu i imati redovitu fizičku aktivnost.


Tagovi:

motion free

Insunol - vraća 100% funkciju gušterače

Riješite se 7 bolesti u 7 tjedana
 • Normalizacija razine glukoze
 • Obnova krvnih žila
 • Poboljšanje stanja kože, kostiju i mišića
 • Poboljšanje vidne oštrine
 • Mršavljenje
 • Normalizacija potencije
 • Imunitet počinje raditi